Мед Атлант

Вознесіння Господнє: обряди, традиції та прикмети свята

Сьогодні, 25 травня, християни святкують Вознесіння Господнє. Це одне з великих християнських свят, яке символізує вознесіння Ісуса Христа на небо на 40-ий день після Великодня.

Це свято символізує відкриття Неба людині, як нового вічного дому, інформує МІСТО. У народі Вознесіння традиційно пов’язують з урожаєм, оскільки воно припадає на кінець весни – початок літа, період зміни сезонів у сільському господарстві.

На Вознесіння Господнє необхідно дотримуватись певних обрядів і традицій. У цей день прийнято поминати померлих батьків. Для цього смажилися млинці або готувалися яйця. Приготувавши невеликі гостинці, ви також можете сходити на кладовище.

Також, потрібно роздавати милостиню жебракам і хворим, тому що вважається, що Ісус Христос може під виглядом бродяги, що потребує, або хворої людини подивитися на земне життя людей і на ставлення до нього.

На Вознесіння пекли особливі млинці, які називали “Божа окутка”, “онучки”, “Христові лапотки”. У деяких регіонах господині частували коржами з сирною начинкою, краї яких загиналися у вигляді сходинок.

У це свято обов’язково проводяться церковні служби і всім віруючим потрібно їх відвідувати. Традиційно після служби прийнято ходити в гості. З собою потрібно брати спеціальні частування для такого дня: млинці або пироги – драбинки.

Кажуть, що у день Вознесіння Господь чує всі прохання, тому варто молитися особливо ревно, просячи те, що життєво необхідно.

Також, існують певні прикмети на Вознесіння. Зокрема, вважається, що яйце, знесене куркою в день Вознесіння і заховане на горищі будинку, збереже сім’ю від нещасть.

Якщо у цей день гарна погода, то вона протримається до дня Святого Михайла (21 листопада).

У ранок Вознесіння земля вмивається росою, ніби плаче по Ісусу, що віддаляється від неї. Вважається, що ця Вознесенська роса наділена особливою цілющою силою, здатною вилікувати хворих і подарувати красу дівчатам, якщо нею вмитися.

На Вознесіння, як і в будь-яке велике церковне свято, не можна виконувати серйозну і брудну роботу: копати, сіяти, будувати, шити, прати тощо, а особливо сіяти горох.

Варто зазначити, що у християнстві Вознесіння Господнє є одним з 12 найбільших церковних свят.

Читайте також: У Франківську відновлюють старовинну каплицю, збудовану понад 150 років тому. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...