Мед Атлант

На Коломийщині встановили рекорд України: 1200 танцюристів виконали запальну “Гуцулку”. ФОТО/ВІДЕО

12 серпня в селі Королівка Коломийського району урочисто відкрився XXIV Міжнародний гуцульський фестиваль. На ньому встановили рекорд України – запальну “Гуцулку” виконали 1200 танцюристів з Прикарпаття.

Фестиваль представляє автентичну культуру гуцулів, їхні традиції, побут та багато років підряд збирає представників цього талановитого етносу з усіх куточків світу. Розпочалось дійство ходою творчих колективів-учасників, представників влади області і депутатського корпусу усіх рівнів, духовенства та гостей заходу. Цьогоріч на свято приїхали хорові та танцювальні колективи з понад 10 областей України, а також Румунії, Польщі, Молдови, країн Прибалтики, Північної Америки.

Урочисте відкриття фестивалю ознаменувала запальна «Гуцулка». Її виконали 1200 танцюристів 16-ти колективів Івано-Франківської області. За словами постановника «Гуцулки», головного балетмейстера Національного академічного Гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія», народного артиста України Івана Курилюка, попередній рекорд виконання цього танцю встановлювали 350 учасників. Про це повідомили у прес-службі Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

 

Новий рекорд зафіксували представники Книги рекордів України. Вітали учасників і гостей фестивалю заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк та голова обласної ради Олександр Сич.

За сприяння і постійну підтримку аматорського мистецтва гуцулів керівники області – Олег Гончарук та Олександр Сич – відзначені медаллю «За заслуги перед Гуцульщиною», яку представникам влади вручив голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк.

Відтак мистецько-конкурсну програму заходу продовжили виступи аматорських колективів. Крім того, на стадіоні «Колос» села Королівка, де розгорнулося основне фестивальне дійство, відкрито містечко майстрів народної творчості та фольклорно-музичне подвір’я «Коломийщина гуцульська». Завершиться фестиваль сьогодні, 13 серпня, гала-концертом за участю його переможців і гостей та зірок української естради.

/Відео: Сергій Григоряк

Довідково:

Естафета гуцульських фестивалів розпочалась у жовтні 1990 року в селі Верхній Ясенів Верховинського району. У 2016 році Міжнародний гуцульський фестиваль проходив у Рахові на Закарпатті. У 2017 році фестиваль знову на Івано-Франківщині. Наша область проводитиме дійство впродовж двох років. Наступний фестиваль відбудеться на Яремчанщині.

Читайте також: “Global village”: у Франківську розпочався фестиваль культур. ФОТО

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...