Мед Атлант

Адвокат побитого школяра впевнений, що шкільну медичну довідку хлопця підробили. ФОТО

Адвокат Віталія Мельничука, колишнього учня  ЗШ №13, якого взимку жорстоко побила банда хлопців на території однієї зі шкіл міста, каже, що наразі справу про побиття хлопця затягують у прокуратурі. Правозахисник і мати школяра впевнені, що судмедексперт робить заангажовані висновки, а шкільну медичну довідку, яку виймали у процесі досудового розслідування, узагалі підробили.

Мова про спеціальний зошит, який заводять школярі, проходячи планове медичне обстеження в поліклініці. В ньому, начебто, змінена дата огляду хлопця в офтальмолога і зазначено діагноз, якого, як каже мати, у первинному медогляді не було.

Медичне обстеження ми проходили в один день – 18 серпня. І тоді офтальмолог написав, що з зором проблем у сина немає. Лише після побиття, коли розпачалися всі ці медекспертизи я помітила, що дата огляду сина в офтальмолога змінена й під нею стоїть діагноз міопія. Згідно нього, син мав би носити окуляри й загалом стояти на спецобліку, але раніше про будь-яку вади зору нам не повідомляли, – розповідає Мирослава Мельничук.

Річ у тім, що після побиття хлопець отримав серйозну травму очей і, як припускає мати, довідку могли підробити, щоб й далі кваліфікувати справу по статті “легких тілесних ушкоджень”.

Довідка знаходилася у школі. У справі була виямка її, як речового доказу. До неї мав доступ або сам судмедексперт, або ж слідчий, – пояснює адвокат школяра Олег Веремієнко.

Мирослава Мельничук показує журналістам неспівпадіння в датах огляду і запевняє, що проблем з зором у сина до інциденту з побиттям не було.

У медичному висновку також допущена помилка у графі особисті дані, в медичному огляді вказані одні дані росту і ваги хлопця, а в епікризі, який оформляли того ж дня – інші.

Сама справа про побиття Віталія Мельничука наразі знаходиться на досудовому розслідуванні, кримінальне провадженняяя розпочато за статтею “легких тілесних ушкоджень”. Адже, як каже адвокат, у висновку судмедексперта побої, які отримав хлопець, кваліфікуються як легкі.

Натомість мати школяра демонструє виписку з лікарні, де зазначено, що Віталій Мельничук отримав струс головного мозку, забій м’яких тканин обличчя і кінцівок, а також міопію обох очей і ангіспатію сітківок.

Мирослава розповідає, що одразу після побиття забрала документи сина зі школи і перевала його в освітній заклад, який Віталій відвідував до того, як переїхав жити у місто – сільську школу в Одаях. Пояснює, що син отримав травму і поки йому буде краще у знайомій атмосфері. Каже, що коли забирала документи, директор школи навіть не поцікавилася про причину, хоча про історію з побиттям добре знала.

Син навчався там усього півроку й одразу, коли перевівся, почалися чіплання до нього, як до новенького. Загалом він товаришував лише з дівчатами, адже є толерантним і виваженим. Це, ймовірно, не подобалося іншим хлопцям, як і те, що він перевівся до міської школи з села. Думаю причину і можливість побити сина шукали давно. Коли ж він заступився за молодшого учня, якого била ця банда, вирішили “провчити”, – каже Мирослава.

Адвокат хлопця не розуміє, чому за сім місяців, які минули з часу конфлікту, не допитані у справі ні свідки, ні учасники. Робить висновок, що справу зливають начебто через впливові знайомства сім’ї основного фігуранта побиття Юрія Перепічки і ще кількох інших учнів, які були учасниками наруги над школярем.

До слова, мати Юрія Перепічки подала в суд на батька Віталія Мельничука, який в той день пішов розбиратися з кривдниками сина. Як каже сам Віталій Мельничук (старший), хотів поговорити і зрозуміти за що старшокласники жорстоко побили Віталія (молодшого). Натомість наштовхнувся, як пояснює, на агресію і провокацію школярів, які хотіли напасти й на нього. Пояснює, що почав захищатися і намагався викликати поліцію, проте цього йому спочатку зробити не дали.

В результаті зараз у суді слухається справа проти батька побитого школяра. Його звинувачують у побитті неповнолітнього Юрія Перепічки й вимагають моральної компенсації.

Два кримінальні провадження по одному й тому ж інциденту розділили. У справі проти батька школяра уже розпочалися судові слухання, а по заяві батьків побитого учня досі ведеться досудове розслідування.

Історію конфлікту дивіться у відеосюжеті “МІСТО”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...