Мед Атлант

Вибухотехнік та КОРДівець з Прикарпаття обмінялися досвідом з агентами ФБР. ФОТО/ВІДЕО

Майже 40 українських поліцейських обмінювалися з американськими колегами досвідом проведення огляду місця події після вибуху у результаті спрацювання саморобного вибухового пристрою. Серед них і двоє прикарпатських правоохоронців. Самі  навчання відбулися на Львівщині.

У новоствореному Навчальному центрі вибухотехнічної служби Національної поліції України, що на Львівщині, пройшли навчання працівників вибухотехнічних підрозділів поліції та бійців поліцейського спецпідрозділу КОРД. Зайняття відбувалися  в рамках курсу «Огляд місця події за фактом вибуху». Ці навчання є першими, що були проведені на базі Навчального центру вибухотехнічної служби Національної поліції України. У подальшому Центр готуватиме вибухотехніків на постійній основі.

У навчаннях взяли участь українські вибухотехніки та спецпризначенці. Усього – 37 фахівців: 27 вибухотехніків зі всієї України та 10 працівників спецпідрозділу КОРД. Також у цих навчаннях брали участь представники аналітичного центру з терористичних вибухових пристроїв ФБР Сполучених Штатів Америки (ТЕDAC). З Прикарпаття на навчання їздили двоє поліцейських – вибухотехнік та КОРДівець. Зокрема старший інспектор-вибухотехнік Андрій Геник журналістам МІСТА розповів, що будь-яке навчання – завжди добре. Правда, робота вибухотехніків на Україні та США відрізняється.                                                                                                              “Агенти ФБР розповіли, як працюють в тих чи інших випадках. Ми, у свою чергу, також. Правда, обладнання і група, яка виїжджає на місце події дуже різняться. Для прикладу, у нас двоє вибухотехніків працює на виклику, у них – десять. Кожний з них має свою специфіку роботи, працюючи в команді. Такий обмін досвідом – потрібний. Навчання слід продовжувати”, – каже Андрій Геник.

На фото Андрій Геник

Зважаючи на те, що мають місце і вибухи в транспортних засобах та поблизу них, практичні заняття були організовані із застосуванням найбільш актуальних ситуаційних завдань.

У чотири автомобілі були закладені саморобні вибухові пристрої різного типу та потужності. Крім цього, було застосоване так зване «вторинне мінування».

Перед вибухотехніками стояло завдання знайти і знешкодити цей пристрій, убезпечивши місце події. Після цього поліцейські мали провести якісний та всебічний огляд місця вибуху, відзвітувати про пристрої, що вибухнули, їх потужність, принцип дії та складові частини.

Доля секунди – і замість машин уже купа металу. На навчаннях у кожну автівку попередньо заклали саморобні вибухові присторої різної потужності. За процесом стежили гості з американського ФБР. Федерали нічого не коментували і забороняли себе знімати. Тож про відмінності у роботі розповіли українці.

Відео: 24tv.ua

Вибухотехніки працюють зі спеціальною технікою та амуніцією. Найважливіше – це вибухозахисний костюм. Він важить 50 кілограмів, має вентиляцію, радіозв’язок та спеціальний шолом. Витримує він розрив 200 грамової тротилової шашки на відстані 60 сантиметрів, якщо вибухотехнік стоїть на колінах. Коштує такий костюм 100 тисяч доларів. Такий є лише у п’яти підрозділах України. Решта костюмів – не такі потужні. Трохи менше коштує спеціальний рентген. З його допомогою можна просвітити вибуховий пристрій і дізнатися, який там встановлено механізм.

Практичну частину склали криміналістичні прийоми огляду місця події за фактом їх вибуху. Практиці передували заняття з теоретичної частини, а завершувалася практична частина обговоренням її результатів.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...