Мед Атлант

На Прикарпатті 52 бюджетні установи можуть залишитись без тепла в опалювальний сезон

На Прикарпатті 52 заклади медицини, освіти, культури та ін. до цього часу не провели конкурсні торги на закупівлю природного газу. Через це вони можуть залишитися без тепла в опалювальний сезон, адже не мають юридичних підстав для своєчасного отримання газу.

Діюче законодавство передбачає, що всі організації, які фінансуються з державного та місцевого бюджетів, повинні проводити закупівлю товарів та послуг вартість понад 200 тис грн. лише через тендер. Участь в таких заходах зазвичай потребує щонайменше місяць, в той час як до опалювального сезону залишилось менше місяця.

Лише в результаті тендера бюджетна установа зможе укласти договір з постачальником газу, підписати угоду  та оформити ліміти (номінації) газу. У разі відсутності номінацій,  газорозподільна компанія ПАТ “Івано-Франківськгаз” не має права розподіляти газ жодній установі, незалежно від її соціального спрямування. В іншому випадку це буде порушенням Кодексу газорозподільних систем і Правил постачання природного газу.

ПАТ “Івано-Франківськгаз”  щомісяця звітує перед  “Укртрансгазом” про обсяги розподіленого споживачам газу. У випадку, якщо оператор газотранспортної системи фіксує використання споживачем газу  без підтвердженої номінації, то до газорозподільного підприємства застосовуються штрафні санкції. А відібраний газ вважається несанкціонованим. То ж піти на такий крок , порушуючи чинне законодавство, наша компанія не може, – пояснює комерційний директор ПАТ  “Івано-Франківськгаз” Віктор Кедик.

Наразі керівництво “Івано-Франківськгазу” уже звернулося до обласної державної адміністрації з проханням, допомогти вирішити дане питання бюджетним установам.

Нагадаємо, затягування закладами освіти, медицини та культури з проведення  тендеру на закупівлі газу відбувається уже не вперше. Минулого року відбувалася аналогічна ситуація. У 2016 році  143 бюджетних установ уклали договори з газотрейдером  після початку опалювального сезону.

Читайте також: Івано-Франківськ активно готується до опалювального сезону: комунальники кажуть, що проблем з теплом не буде

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...