Мед Атлант

“Сторінками української книги”: у Франківську відкрили виставку-презентацію сучасної друкованої продукції. ФОТО/ВІДЕО

Сьогодні, 9 листопада, у рамках святкування Дня української писемності і мови та з нагоди 75-ї річниці створення УПА у фортечній галереї “Бастіон” відбулось урочисте відкриття виставки-презентації сучасної друкованої продукції “Сторінками української книги”.

Під час презентації франківці мали змогу побачити тематичне театралізоване дійство “Зродились ми великої години” за участю акторів академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка та Нового театру.

Вихованки модельної школи “Мадемуазель” продемонстрували колекцію одягу з елементами етнічного стилю “Чар-зілля” Оксани Калинчук. Також вони представили книги, які видані цьогоріч за рахунок коштів регіональної цільової Програми підтримки книговидання на 2016-2020 роки. Загалом впродовж 2016-2017 років за рахунок коштів програми надруковано та закуплено 49 видань прикарпатських письменників тиражем близько 15 тисяч примірників.

Зі святом присутніх привітали представники влади, знані письменники та поети.

Я радий, що таке свято відбувається саме в Івано-Франківську. Одним із форпостів української боротьби є українська книжка. Ми повинні говорити про неї в контексті української вічності. Бо є Бог, є Україна і є українська книга, – відзначив літературний критик, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран.

У рамках святкування виставку тематичної літератури, присвячену 75-й річниці створення УПА, розгорнула обласна універсальна наукова бібліотека імені Івана Франка. Інститут культури та мистецтв ПНУ ім. Василя Стефаника презентував виставку каліграфії “Наша кирилиця”.

Також гостем свята став лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка, директор Львівського національного літературно-меморіального музею І.Франка, професор Роман Горак. Він презентував свої книги “Кинути каменем: есеї про Ірину Вільде” та “Бажав я для скованих волі…” (Біографія Івана Франка).

Впродовж першого дня виставки-презентації сучасної друкованої продукції “Сторінками української книги”  відбудеться ще кілька різноманітних подій:

  • презентація книги лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, премії “Українська книжка року” Мирослава Дочинця “Зряче перо. Роман з аркушем”;
  • презентація книг видавництва “Апріорі”: “Іван Боберський – основоположник української тіловиховної і спортової традиції” та “ЩЕмить” за участю авторів Андрія Сови, Ярослава Тимчака, Оксани Кузів;
  • “Зродились ми великої години. До 75-ї річниці УПА”: презентація збірки новел та есеїв Василя Бабія “14” та нового числа часопису “Перевал” (редактор Ярослав Ткачівський);
  • презентація книг, виданих у рамках регіональної цільової програми підтримки книговидання: “Глінтвейн дорогою на Говерлу” та “Згарди” (видавництво “Дискурсус”) за участю авторів Василя Карп’юка та Власти Власенко;
  • підбиття підсумків та нагородження переможців літературного конкурсу “З точки зору осені”.

Читайте також: У Франківську урочисто відкрили культурний проект “Японія – традиція краси”. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...