Мед Атлант

Руслан Марцінків: Якби влада не лізла в місцеві бюджети – це був би найкращий подарунок місцевому самоврядуванню

Як вже писало МІСТО, Івано-Франківськ попри свої 5 сіл, які входять у міську раду, може ще отримати села Тисменицького району. Всього в Івано-Франківську ОТГ увійдуть 16 навколишніх сіл.

Міський голова Івано-Франківська зауважив, що законопроект №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення прийнятий в першому читанні і ще буде доопрацьовуватися. Також Руслан Марцінків розповів, що потрібно, щоб ці села не просто приєднати, а дати їм розвиток.

Якби влада не лізла в місцеві бюджети – це був би найкращий подарунок місцевому самоврядуванню. Щоб не змінювалися кожного року правила гри, щоб влада не перекладала пільги на місцеві органи влади, – каже очільник Івано-Франківська.

Крім того, велике питання щодо медичної та освітньої субвенції.

Цього року й так катастрофічна ситуація з медичною субвенцією. Ми практично три з половиною місяці платимо зарплату з місцевого бюджету. Так само зменшується освітня субвенція. Питання фінансування дорожньої інраструктури буде перекладено на органи місцевої влади. Потрібно переглядати ті обов’язки, які держава передає на місця, – вважає Руслан Марцінків. – Йде мова про децентралізацію, а ми відчуваємо централізацію. Кілька років тому треба було їхати до Києва, щоб, наприклад купити трактор для прибирання міста. А тепер прийдеться їхати в Антимонопольний комітет і просити погодження. Це не децентралізація, а, швидше, навпаки. Зрештою, я розумію, чому державний регіональний фонд розвитку збільшується. Бо зменшуються субсидії.І за рахунок цих коштів влада буде в ручному режимі їх розподіляти тільки тим угодним народним депутатам, чи місцевим головам, які близькі до влади.

Читайте також: В Івано-Франківську обговорюють перспективи розвитку місцевого самоврядування в контексті реформ

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...