Мед Атлант

Збанкрутіле підприємство на Франківщині перейде у державні руки

Цьогоріч на Україну чекає велика приватизація 26 крупних підприємств, частина з яких вже роками приносить бюджету лише збитки. Серед таких і Калуське товариство “Оріана”.   

На початку травня Кабінет Міністрів затвердив перелік великих підприємств для приватизації 2018 року. До списку увійшло 26 об’єктів, котрі підпорядковуються різним державним відомствам, зокрема 18 об’єктів – Фонду державного майна й 8 – різним міністерствам. Власне “Оріана” є об’єктом Фонду держмайна, який ще раніше повідомляв про намір продати підприємство.

Статутний капітал цього підприємства 806 млн гривень, а  державна частка становить 99,999%.

Колись “Оріана” було одним із найбільших хімічних підприємств України, де виробляли поліетилен та ще  понад 100 найменувань різноманітної продукції.  Однак з 2000-х товариство перебуває в процедурі банкрутства.

Чому ж саме ці підприємства потрапили до первинного списку на приватизацію? Адже протягом 2018-2020 років уряд планує передати в приватну власність аж 700 об’єктів, пише YouControl.

Загалом приватизація складається з двох частин – великої та малої. Відповідного до нового Закону “Про приватизацію державного і комунального майна”, обрані 26 підприємств – об’єкти саме великої приватизації. Це підприємства, що знаходяться у державній власності, у статутному капіталі яких більше 50% акцій належать державі. Окрім цього, вартість їхніх активів, згідно з даними фінансової звітності за останній звітний рік, має перевищувати 250 млн грн. Також щодо цих підприємств не має бути заборони на приватизацію в інших нормативних актах, – пояснює Дмитро Яблоновський, заступник директора Центру економічної стратегії.

Якщо ж оцінити цей список не лише за формальними критеріями, то стає очевидно, що до нього потрапили ті підприємства, які мають зацікавити потенційних покупців.

Половина з 26 названих державних компаній мають хороший фінансовий стан, а більшість займають високу ринкову частку і мають суттєві обсяги доходів. Для потенційних інвесторів вони будуть ласими шматками державного корпоративного сектору, здатними генерувати стійкий грошовий потік. Мало хто з приватних інвесторів погодиться компенсувати власними інвестиціями хронічно неефективні компанії, які часто живуть лишень за рахунок держбюджету. Адже витрачати суттєві ресурси на реструктуризацію бізнес-процесів у таких компаніях – нікому не потрібно, – вважає Роман Корнилюкфінансовий аналітик компанії YouControl.

Держбюджет 2018 року передбачає надходження від приватизації більш як двох десятків мільярдів гривень, хоча сумарний об’єм активів цих 26 підприємств у 2017 році перевищив 90 млрд грн. Але показово, що протягом останніх років усі разом вони приносили лише мільйонні, а то й мільярдні збитки (наприклад, понад 3 млрд грн 2016 року). І хоча 2017 року 15 із 26 об’єктів були прибутковими, інші 11 своїми збитками нівелювали такий результат у загальній картині.

Довідка. ВАТ “Оріана” засновано відповідно до рішення Фонду державного майна України від 29.12.1995р. №65-АТ шляхом перетворення державного концерну «Хлорвініл» у відкрите акціонерне товариство відповідно до вимог Указу Президента України від 26.11.1994р. №699/94.Статут ВАТ “Оріана” затверджено ФДМ України 29.12.1995 та зареєстровано розпорядженням Калуського міськвиконкому №19-р від 12.01.1996.

Будівництво підприємства, яке згодом перетворилось у ВАТ “Оріана”, розпочато у 1961 році на базі місцевих покладів калійних руд.В основу проекту промислового підприємства була закладена технологічна схема, яка передбачала комплексне використання місцевої сировини.

ВАТ “Оріана” у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 1997 року № 911 включене до Переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.Відкрите акціонерне товариство “Оріана” було одним з найбільших підприємств України, яке розташоване в її західному регіоні у м. Калуші, на відстані 35 км від міста Івано-Франківська і 110 км від міста Львова.

ВАТ “Оріана” перебуває в процедурі банкрутства з 2002 року, що негативно вплинуло на фінансовий та майновий стан товариства.

Читайте також: На Прикарпатті голова ОТГ підписував договори з підприємством, власником якого є дружина

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...