Мед Атлант

44 тисячам калушан доведеться переукладати декларації з лікарями

Сьогодні опублікували інтерв’ю з керівником Національної служби здоров’я України Олегом Петренком. Калуський міський центр з надання первинної медико-санітарної допомоги у ньому прямо не названо, однак очевидно, що у відповіді на одне з запитань журналіста йдеться саме про Калуш.

Адже міський центр є єдиним в Україні з тих, що уклали договори з НСЗУ і не  отримали фінансування відповідно до кількості укладених декларацій, затверджених тарифів і коригувальних коефіцієнтів, інформують “Вікна”.

Нагадаємо, що Калуська міська поліклініка отримала кошти від Нацслужби здоров’я за “червоним списком” — переліком пацієнтів, які зареєстровані на території медзакладу, за тарифом 240 грн без застосування вікових коефіцієнтів. Іншими словами, 44 тисячі укладених із лікарями центру декларацій не визнали. Декларації внесли в систему за 15 днів без sms-підтвердження.

Нацслужба перевірила поліклініку, але документів не вилучали.

Як тільки заклад введе в електронну систему охорони здоров’я декларації пацієнтів належним чином, Нацслужба зможе оплатити обслуговування цих пацієнтів за новими правилами, йшлося в повідомленні Наслужби.

А ось про що сказав керівник Нацслужби здоров’я Олег Петренко в інтервю “Сегодня”:

Медзаклади  дійсно прагнуть мати більше декларацій, до кількості яких прив’язаний їхній прибуток. Вони не завжди уважно дотримуються правил.  Але є одне правило для всіх. Декларація при укладенні має два методи верифікації. Найбільш поширений – це смс на мобільний телефон. В загальному, більшість закладів використовували саме цей метод. 97% людей, які уклали декларацію, використовували спосіб верифікації через смс. І був один заклад, в якому всі декларації верифіковані іншим методом. Коли ми побачили, що 3% декларацій верифікують з допомогою документів, а 97% – через смс, і є один заклад, де все верифікується з допомогою документів, це викликало у нас інтерес – в цьому наша моніторингова функція. І ми відправили туди комісію.

Керівник Нацслужби визнав, що заклад, дійсно, укладав декларації, але, можливо, без злих міркувань, використовуючи метод, який не відповідає вимогам законодавства – просто в письмовому вигляді, а потім вносив в систему:

Хоча порядок передбачає, що лікар при вас вводить дані в електронну систему охорони здоров’я. При вас її повинні роздрукувати, система присвоїть номер. Ви повинні перевірити її – якщо все добре, ви повинні підписати два екземпляри декларації, роздруковані з системи. Один залишити в закладі, інший залишається у вас. Ніяких від руки заповнених декларацій на якомусь бланку. Така модель не відповідає законодавству. Ми не можемо платити за цю декларацію.  Відповідно, заклад був про це проінформований – йому були оплачені кошти за приписане населення по тарифу 270 гривень за людину.  Але вони будуть вимушені переукласти всі декларації, як того вимагає закон.

Читайте також: “Мед” і “дьоготь” медичної реформи: як франківцям підписати декларації із лікарями

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...