Мед Атлант

Польська делегація, яка побувала на Богородчанщині, розповіла про мінуси Прикарпаття

Минулого тижня у Богородчанах перебувала делегація з Польщі ( повіт Олесно) та Шотландії (округ Вест Лотіан). Гості поділились своїми враженнями від гостювання з селищним головою Ростиславом Зарембою та відзначили деякі проблеми.

Відвідавши Богородчани, Надвірну, Яремче, Коломию та Івано- Франківськ негативні враження на них справило дуже багато того, що вони назвали visual pollution- забрудення невпорядкованою зовнішньою рекламою і вивісками.  Ну і живучи у готелі “Прованс” у Підгір‘ї, вони мали змогу відчути, як європейці палять бадилля на городах, – розповідає селищний голова.

Делегація є давними партнерами Богородчанщини, які відповідають у своїх органах місцевого самоврядування за освіту, культуру та міжнародні зв‘язки.
Почалася ця співпраця ще у 2003 році, коли за кошти міжнародного грантового проекту було спільно організовано Міжнародний молодіжний табір у Польщі за участю дітей з Олесно, Богородчан та Хохзауерланд ( Німеччини). Такі табори відбувалися в 2005 і 2007 роках в Олесно, в 2006 – в Німеччині.
Головною метою завжди була європейська інтеграція молоді, можливість представити культуру своїх країн та зламати нав‘язані політиками і медіа стереотипи.
У 2008 році в Бад Фрідебургу( Німеччина) представники закордонної делегації разом з богородчанцями організували проект “Міжнародний молодіжний оркестр”, який складався з представників України, Польщі, Німеччини та Шотландії. Кожна країна готувала вдома свою частину оркестру, а вже потім у Німеччині  вони мали тиждень спільних репетицій та дозвілля, а на завершення-фантастичний спільний концерт.
Кожних 2 роки спільно організовували Міжнародний футбольний турнір ( Польща-Німеччина- Шотландія- Україна), а у 2014 такий турнір відбувся в Шотландії, де взяли участь і юнаки з Богородчан.

На моє запрошення на святкуванні Дня міста у 2016 році виступив молодіжний фольклорний колектив зі Щурови ( Польща) , а вже наступного року наших дітей та викладачів з музичної школи запросили до Польщі, де вони представляли українську музику та культуру.
Звичайно, щороку відбуваються обміни офіційними делегаціями, до складу яких входять і керівники наших органів влади, сільські голови, освітяни, медики і підприємці, – повідомляє Ростислав Заремба.

Востаннє гості з Шотландії були у Богородчанах у 2007 році і відзначили позитивні зміни.
На їхнє перебування не було витрачено жодної копійки бюджетних коштів.

Читайте також: Більше не будемо стримувати людей, – прикарпатці погрожують знову блокувати дороги

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...