Мед Атлант

Як запобігти хворобі: поради МОЗ для батьків школярів

Міністерство охорони здоров’я опублікувало поряди батькам школярів щодо профілактики інфекційних захворювань

У МОЗ оприлюднили рекомендації щодо профілактики інфекційних захворювань у школах. Поради призначені для батьків школярів.

По-перше, слід вчити дітей не торкатися обличчя, волосся, носа, рота, очей та вух забрудненими руками. Патогенні організми часто поширюються, коли дитина торкається предмета, забрудненого мікроорганізмами, а потім торкається власного обличчя, очей, носа або рота. Як наслідок можна підхопити гельмінтози, педикульоз, дерматити, фолікуліт, грибкові враження шкіри ніг та нігтів, захворювання горла тощо.

По-друге, під час чхання або кашлю слід прикривати рот та ніс одноразовою паперовою серветкою та викидати їх у смітник одразу після використання. Не варто користуватися носовичками з тканини, оскільки на них мікроорганізми можуть накопичуватися та розмножуватися. Після чхання та кашлю потрібно регулярно мити руки.

При появі у дитини перших симптомів інфекційних захворювань, особливо грипу, її необхідно залишати вдома, щоб попередити можливі ускладнення та передачу збудника іншим.

Щодо гігієни рук: необхідно регулярно мити руки з милом, особливо перед кожним прийомом їжі, після відвідування туалету та повернення з громадських місць.

Дотримуючись п’яти простих порад дитина захистить свій організм від збудників поширених хвороб: спершу потрібно намочити руки водою, потім намилити до утворення піни, ретельно потерти протягом щонайменше 20 секунд, змити та витерти насухо одноразовою серветкою.

Правильно мити руки:

  • закочуємо рукави вище;
  • руки простягаємо під струмінь води, змочуємо їх;
  • беремо в руки мило і намилюємо їх до утворення піни. При цьому стежте, щоб дитина не забувала намилити тильну сторону долоні, між пальцями, під нігтями та зап’ястя. Користуватись потрібно тією мильницею, в якій мило може висихати, а не тими, в яких воно завжди знаходиться в мокрому стані.
  • тремо руку об руку;
  • змиваємо з рук піну великою кількістю води;
  • перевіряємо, наскільки добре вимили руки;
  • витираємо руки чистим і сухим паперовим рушником чи серветкою;
  • закриваємо кран паперовим рушником чи серветкою;
  • перевіряємо сухість долонь, для цього притискаємо до щік руки тильною стороною.

Щодо харчування: слід  правильно зберігати різні продукти харчування, а також нагадувати, що сирі фрукти та овочі потрібно мити перед вживанням тощо. Завжди необхідно звертати увагу на загальний вигляд, термін виготовлення та придатності, умови зберігання продуктів харчування.

Особиста гігієна. Не можна  ділитися одягом та формою, рушниками, губками, а також засобами особистої гігієни (наприклад, антиперспірантами). Не можна зберігати брудний або вологий одяг та спорядження в шафці чи сумці, одяг потрібно прати, а спорядження – чистити. Сумки та рюкзаки теж повинні бути чистими,  особливо від залишків продуктів харчування та бруду.

Читайте також: Шкільні лінійки на 1 вересня шкідливі для здоров’я, – Супрун

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...