Мед Атлант

На Косівщині висадили алею випускників

У Пістинській школі, що на Косівщині, з’явилася алея випускників.

Ідея створення належить першій вчительці Олександрі Миколаївній Баланюк. Десять випускників 1994 року підтримали ініціативу та висадили хвойне вічнозелене дерево – тис ягідний. Серед випускників – т.в.о. директора Кутського лісгоспу Андрій Ониськів та головний лісничий Петро Іванишин.

Цікаво, що тис ягідний росте дуже повільно 700-3500 років. Червонувато-бура кора лущиться від старості тонкими пластинами. Деревина дуже тверда і важка, а ще має сильні бактерицидні властивості. У давнину побутувала думка, що хата, у якій хоча б стельові балки зроблені з тиса, надійно захищена від хвороботворних інфекцій.

Давні римляни через незвичний червоний колір назвали тис королівським деревом. Ним оздоблювали палаци царів та імператорів, робили скриньки для коштовностей і парфумів, королівські трони й ложа для князів Київської Русі.

Тис є одним з найтяжчих і найміцніших дерев. Через це деревину тису використовували для будівництва кораблів, з неї робили зброю – луки, арбалети і навіть гарматні ядра. Дерево настільки важке, що тоне у воді та, пролежавши там сотню років, не гниє, як більшість порід. За це тис у народі називають «залізним», або «негній-деревом».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...