Мед Атлант

Санкції ЄС проти Януковича і його оточення скасовано – рішення суду

Обмежувальні заходи також скасовані щодо Олександра Януковича, Олександра Клименка, Сергія Арбузова, Віктора Пшонки, Артема Пшонки та Андрія Клюєва, повідомляє Тиждень.

Суд Європейського Союзу ухвалив рішення щодо скасування європейських санкцій за позовами Віктора Януковича, Олександра Януковича, Олександра  Клименка, Сергія Арбузова, Віктора Пшонки, Артема Пшонки та Андрія Клюєва. Про це повідомляє прес-служба суду.

Зокрема, рішення стосується обмежувальних заходів, продовження яких здійснювалось Радою ЄС протягом 2016-2018 років.

Так, вказані особи були внесені до санкційного списку у 2014 році на підставі кримінального провадження в Україні щодо розслідування злочинів у зв’язку з розкраданням українських держкоштів та їх незаконним переміщенням за межі України.

Своєю чергою, вони звернулися до Суду ЄС з оскарженням рішень про продовження заморожування їхніх коштів у 2016 та 2017 роках щодо Віктора Януковича та одного з його синів, та у 2018 році щодо решти осіб на підставі того, зокрема, що Рада ЄС не виконала критерії внесення осіб в такі списки.

“Сьогоднішнім рішенням Суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, вжиті проти них за ці періоди”, – йдеться у документі.

Крім того, суд висловив думку, що жодна інформація, яка міститься в листах української влади, на підставі яких Рада ЄС  приймала своє рішення про застосування санкцій, не дозволяє вважати, що Рада у мала у своєму розпорядженні достатню інформацію для перевірки того, що права зазначених осіб були дотримані.

Також Рада була зобов’язана проводити перевірку незалежно від будь-яких доказів, представлених українською стороною, зацікавленими у заморожуванні засобів.

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що ЄС виключив з санкційного списку, який він ввів у 2014 році відносно оточення екс-президента України Віктора Януковича, дев’ять осіб через відсутність доказів.

У той же час, до 6 березня 2020 року в ЄС продовжили санкції проти Януковича і його оточення (всього 12 осіб) за незаконне привласнення державних коштів України.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...