Мед Атлант

Завдаток на оренду

Шахраї та аферисти – тема, яку завжди активно обговорюють. Одні люди намагаються прогодувати себе чесним шляхом, інші ж обирають криву доріжку. З появою Інтернету його користувачі все частіше виводять на чисту воду різних махінаторів, публікуючи фото- та відеодокази їхніх правопорушень у соціальній мережі. Але це все одно не дає стовідсоткової гарантії, що наступною жертвою дрібного чи масштабного шахрайства станете не ви.

Поширеними є незаконні афери з житлом та нерухомістю. Квартирних аферистів зараз побільшало, і з кожним разом вони вигадують все хитріші способи незаконно заволодіти чужими коштами. Журналісти «МІСТА» діляться однією з поширених квартирних шахрайських схем ХХІ століття. Два акаунти, за якими, ймовірно, ховається одна людина, дві історії – один почерк, одна шахрайська схема, за якою працюють квартирні злочинці.

Історія №1

На веб-сайті ОLХ Галина знайшла оголошення про оренду житла в Івано-Франківську. Презентабельна жіночка років 45 Ліна, родом з Полтавщини, здавала однокімнатну квартиру в центрі міста. Гарна квартира, приваблива ціна, приємна пані… Жінка спілкувалася виключно у VIBER, на дзвінки не відповідала.

Почалося усе із невимушеного діалогу: жінка розпитує, хто житиме на квартирі, що за дівчата, на який термін… Усе начебто так, як і має бути. Каже, що з приводу квартири написало вже багато людей, з них три сім’ї налаштовані орендувати оселю вже з дня на день. «Дізнавшись трохи про нас, каже, що ми з подругою сподобались їй найбільше і їй дуже хочеться здати своє сімейне гніздечко саме нам, – розповідає Галина. – Далі пані цікавиться, чи надовго ми шукаємо житло, питає, чи потрібно терміново. Оскільки так склалися обставини, що житло нам було потрібно терміново і часу для роздумів теж не було, ми їй ідеально підходили».

Ліна ввічливо просила дівчат дати їй час, щоб порадитись із чоловіком. За її легендою, на момент листування в Івано-Франківську жінки не було, тому попередньо подивитись на квартиру до вихідних не було змоги. То як бути?

Дівчата трохи засумнівалися: який завдаток за бронь квартири, якщо вони її навіть не бачили? Але Ліна запропонувала скинути фото свого паспорта та свідоцтва на право власності на квартиру. І дійсно скинула, наче все сходилось

«Я порадилася з чоловіком, пропонуємо вам забронювати квартиру та внести завдаток. Тоді я напишу всім, що квартира вже зайнята. Як тільки ми післязавтра приїдемо, зустрінемося вже на квартирі, оплатите решту – і можете заселятися», – пропонує свій варіант орендодавиця.

Сума завдатку – на власний розсуд, як мінімум, тисяча гривень. Якщо раптом квартира дівчатам не сподобається, то завдаток обов’язково повернуть. А якщо все підійде, відрахують з місячної платні за оренду. Тут дівчата трохи засумнівалися: який завдаток за бронь квартири, якщо вони її навіть не бачили? Але Ліна запропонувала скинути фото свого паспорта та свідоцтва на право власності на квартиру. І дійсно скинула, наче все сходилось: і адреса квартири, і місто, в якому проживає, і дані паспорта з самим витягом… Погугливши жінку в Інтернеті, не знайшли нічого підозрілого. Вирішили ризикнути – скинули 1000 гривень…

«Хотілося б сказати, що тут все почалося, але, на жаль, якраз закінчилося, – додає Галина. – Ще того самого дня жінка була на зв’язку, обіцяла приїхати і показати квартиру, а наступного зв’язок обірвався – все стало зрозуміло. Стара продумана схема. Все максимально просто та прозоро – ми «лоханулись».

Історія №2

Вікторія на тому ж ОLХ знайшла оголошення про оренду сучасного житла недалеко від центру Івано-Франківська. Молода дівчина Марина, родом з Миколаївської області, пропонувала орендувати однокімнатну квартиру з усіма умовами та зручностями. Мовляв, за два тижні планує перебратися до чоловіка в Польщу, через що і здає квартиру в оренду. Від спілкування приємне враження: презентабельна зовнішність на фото, грамотна мова, правда, російська, ввічлива та приємна.

Вона розпитала Вікторію, де працює, з ким буде мешкати, чи збираємось заводити тварин, на який термін планує винаймати житло та яка прописка. Спитала навіть, чи були конфлікти з попередніми орендарями. Оскільки квартиру пропонує орендувати на тривалий термін, то шукає гідних людей, щоб було без складнощів та у чистоті: «В принципе мне подходит, и, вижу, вы положительно настроены на снятие жилья. Но дело в том, что уже достаточно много людей написало по поводу квартиры, поэтому даже не знаю, как поступить. Уже одна семья нацелена посмотреть завтра квартиру и сказали, что уже с деньгами на заселение. Я даже не ожидала, что такой спрос будет на квартиру. А мне срочно нужно сдать, потому что муж полгода уже в Польше, и на расстоянии, понимаете, отношения не особо складываются. Я так поняла, вам срочно нужна квартира?»

Вікторія відповіла, що квартира потрібна терміново. Дівчина «змилосердилась» над ними, бідолашними, і сказала, що спробує допомогти, а далі пішла радитися із чоловіком… Нічого не нагадує?

Після невеликої паузи приходить очікуване повідомлення. У ньому така ж історія: пропозиція забронювати житло – це дасть підстави відписати іншим, що квартира зайнята. Для гарантії орендодавиця пропонує переслати фото свого паспорта і документів на квартиру. Дівчата погоджуються. Скидає фото, все збігається.

«Домовились, що скинемо їй кошти наступного дня, – розповідає Вікторія. – Правда, цього разу поторгувались і швидко зі 1000 перейшли на 500 гривень. Жінка неодноразово нагадувала нам, що треба скинути гроші, перепитувала, коли саме здійснимо платіж, і навіть пропонувала свою допомогу щодо «Приват24», бо виявилось, що у нас «проблеми з банком». Ми спробували домовитись заплатити вже при зустрічі, але тут зв’язок обірвався. Слухавку господарка квартири не брала, писала, що на роботі. Врешті-решт ми її «дістали», і Марина видалила акаунт у VIBER. А, може, з іншої причини – уже «розвела» когось іншого».

Інтенсивність збільшується перед святами

Як боротися з такими людьми та що робити жертвам квартирних шахраїв, журналісти «МІСТА» спитали в ГУНП в Івано-Франківській області.

За інформацією правоохоронних органів, у 2018 році зареєстровано 185 кримінальних правопорушень за ознаками злочину, передбаченого ст. 190 («Шахрайство») Кримінального кодексу України, а за три місяці 2019 року – 39.

Найпоширенішими схемами шахрайства є заволодіння шляхом обману коштами потерпілих. Шахраї, представляючись працівниками банку і зловживаючи довірою, отримують пароль або інші реквізити платіжної картки, проводять безкарткові операції нібито для розблокування картки і таким чином знімають кошти.

Ще одним популярним видом шахрайства є купівля та продаж товарів через мережу Інтернет. Адже сьогодні дуже поширена купівля товарів через інтернет-магазини, дошки оголошень або спеціалізовані форуми. Відтак під приводом реалізації товару зловмисники домагаються перерахунку коштів за товар без наміру його подальшої поставки.

Також на території області популярні шахрайства, пов’язані з орендою житла. Зростання інтенсивності таких злочинів спостерігається у передсвяткові дні, оскільки люди намагаються забронювати житло для відпочинку, наприклад, у «Буковелі» чи інших туристичних місцях області.

На Прикарпатті популярні шахрайства, пов’язані з орендою житла. Частіше  спостерігаються у передсвяткові дні, оскільки люди намагаються забронювати житло для відпочинку

Протягом 2018 року на території області зареєстровано 6 випадків шахрайств, пов’язаних із житлом, за всіма фактами відомості внесені до ЄРДР, триває розслідування.

Минулого року до суду з обвинувальним актом направлено 83 кримінальних справи, порушених за ст. 190 («Шахрайство») Кримінального кодексу України, у 2019-му – шість.

За словами майора поліції Володимира Цибульського, начальника відділу розкриття злочинів проти власності Управління карного розшуку ГУНП в Івано-Франківській області, від початку 2019 року за фактами шахрайства, пов’язаними з орендою житлового приміщення, зареєстровано 8 заяв. Каже, що шахраї – це переважно люди з центральних областей України. Якщо номер телефону використовується один раз, а потім заблоковується, тоді встановити таких осіб фактично неможливо. Але це не означає, що нема змісту звертатися до правоохоронних органів.

Про шахрайську схему, яку конкретно ми описуємо, чує вперше. З випадками, коли злочинці пропонують скинути фото документів, ще не зіштовхувався…

 

Автор: Вікторія Пасайлюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 26

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...