Мед Атлант

Соняхи і пам’ять: як зараз виглядає місце падіння і меморіал MH17

У липні в Україні завжди цвітуть соняшники. У поле соняшників на Донбасі п’ять років тому впав літак MH17.

Що відбувається зараз на місці авіакатстрофи, в якій загинуло 298 людей, як виглядає меморіал пам’яті жертв MH17 у Нідерландах, розповідає ВВС News Україна.

Село Грабове, Донбас. Місце падіння літака рейсу MH17. Фото за серпень 2014 року

ипалена земля, покручений метал і крісла, розкидані сумки та іграшки, понівечені тіла людей.

Такими були околиці сіл Грабове та Розсипне на Донеччині після 17 липня 2014 року. В цей день тут збили літак “Малазійських авіаліній”, що летів з Амстердаму до Куала-Лумпура.

За п’ять років після трагедії всі уламки вивезли, міжнародні слідчі оприлюднили кілька звітів про причини катастрофи, були названі імена перших обвинувачених.

За висновками слідчих, літак збили рактеною системою “Бук”, що належала російській армії. Місце падіння і досі перебуває під контролем проросійських бойовиків.

Пам’ятний знак на місці падіння боїнга MH17 поблизу села Грабове, яке контролюють сепаратисти. Червень 2019 року . REUTERS

Меморіал пам’яті жертв авіакатастрофи MH17 у Нідерландах. 15 липня 2019 року. EPA/EVERT ELZINGA

Соняшникове поле, яке посадили на території Національного монументу пам’яті жертв МН17 поблизу Амстердама. Меморіал відкрили у липні 2017 року.

Крім соняшників тут ростуть і дерева, які садили родичі загиблих. Рівно 298 дерев – біля кожного є ім’я.

Коли дерева виростуть, вони сформують у полі траурну стрічку, оточену соняхами. Таким проект меморіалу задумав його автор Роберт де Конінг. Фото проекту з сайту monumentmh17.nl

До Нідерландів привезли насіння соняшників з українського поля, де впав літак рейсу MH17. Тепер ці квіти висаджують в країні на згадку про загиблих у цій трагедії. Фото з міста Хілверсум, 15 липня 2019 року EPA/MARCO DE SWART

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...