Мед Атлант

Прикарпатські лісівники розповіли, як та де правильно встановлювати шпаківні

1 квітня світ відзначатиме Міжнародний день птахів, який запровадили ще у 1906 році, підписавши Міжнародну конвенцію про охорону птахів.

Роль пернатих у знищенні комах-шкідників відома усім, а їх здатність концентруватися в місцях масового розмноження комах, які можуть призводити до повного всихання дерев, робить птахів важливим біологічним фактором. Здатність швидко переміщуватися дає можливість птахам за короткий проміжок часу обстежувати у пошуках корму численні потенційні схованки «жертв».

Щороку для покращення умов перебування пернатих у лісфонді Івано-Франківського лісгоспу, лісівники виготовляють та розвішують понад 400 шпаківень.

Установка будиночка для птахів повинна здійснюватися на висоті не менше 3 метрів від землі (так птахи почуватимуть себе у безпеці). Основою кріплення шпаківні може бути дерево, жердина. Шпаківню необхідно встановлювати під невеликим нахилом вперед, щоб у неї не потрапляв дощ і пташці було легше вибиратися зсередини. Також важливо обрати правильно місце для кріплення.

Щоб холодний вітер не задував у шпаківню, необхідно направляти льоток у південну, східну або південно-східну сторону. Встановлювати шпаківні краще ранньою весною.

Пізніше за місцями, де розвішані шпаківні, лісівники ведуть спостереження за їх заселенням. І, як показує практика, заселення відбувається на 80%, що позитивно впливає на санітарний стан лісу.

Нагадаємо, птахи потребують захисту і людської уваги в усі пори року. Стан довкілля багато в чому залежить від дбайливого до нього ставлення людини.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...