Мед Атлант

Чому дистанційка або кілька історій про школу, ковід, школярів та їх батьків

Від сьогодні, 2 листопада, франківські школярі 5-11 класів перейшли на дистанційне навчання. Таке рішення обурило чимало батьків, одні скаржаться, що таке навчання є не ефективним, інші – що просто не в змозі лишатися з дітьми вдома і контролювати навчальний процес.

У цій статті ми хочемо показати інший бік медалі, розпочалася ця історія буквально перед день того, які міська влада оголосила своє рішення про запровадження дистанційки. До нас звернулося кілька батьків, які запевняли, що заразилися коронавірусом від своїх дітей, а ті принесли його зі школи. Батьки були певні того, що ситуація потребує розголосу, але говорити погодилися лиш анонімно.

Ми вирішили дослідити наскільки масштабною є проблема і опублікували пост у кількох місцевих групах з проханням поділитися своїми історіями захворювання на коронавірус. Під постами одразу ж стався вибух коментарів від ти батьків, які проти дистанційного навчання – люди писали, що заразитися можна будь-де, що ніхто не може довести, що вірус принесли саме зі школи і т.д. Але разом з цим у приват почали писати і батьки, які були певні – коронавірус в сім’ю принесла дитина саме зі школи.

Надалі ми просто подаємо ці історії:

Моя дочка сиділа з хлопчиком за партою, у якого підтвердився COVID. Клас зразу вивели на самоізоляцію. Так сталося, що дочка перехворіла безсимптомно. Від так захворіла і старша дочка, і дружина – легкою формою. А я вже другий тиждень борюся за життя в лікарні під киснем. Схаменіться люди, бо лихо вам буде! – написав Ігор Романишин, який єдиний з усіх наших героїв погодився говорити відкрито.

Мати ще одного з франківських школярів розповідає, що спочатку на COVID захворів її син, а зараз і вона у важкому стані, проте потрапити у лікарню взагалі не реально. Жінка дуже хвилюється за долю сина, щоб через таку ситуацію той не залишився без матері.

Спершу в мене  захворіли діти: дочка 8 років і 3 роки. В школі (Крихівецький ліцей) знали, але клас на самоізоляцію не йшов. На тест сімейна лікарка нас також не відправила. Ми за тиждень всією сім’єю перехворіли. Також наскільки нам відомо хворіє директор з сім’єю, а вона ж контактувала з вчителями. Сьогодні подзвонила сусідка і каже, що вона теж хвора. Підозрює що заразилась від сина 4 клас, – розповідає інша  стурбована мати.

Прикра ситуація трапилась ще в одній школі. Батько школярки розповів, що керівництво школи знало, що в однієї з учениць підтвердили коронавірус. Класний керівник на відріз не хотів відпускати дітей на карантин, тому ще два дні всі ходили в школу. Потім учні та їхні батьки забили на сполох, але для декого вже було пізно. В результаті батько однієї з учениць також захворів.

 Місяць тому моя дитина прийшла з садочку дуже в’яла. За 5 днів слабкість у неї пройшла, а от в мене і чоловіка почалась ломота і нежить. Я, будучи вагітною на 7 місяці, вирішила здати ПЛР у приватній лабораторії.  У мене підтвердився  коронавірус, – розповідає ще одна мама.

Жінка дуже важко переносила хворобу. Майже два тижні вона знаходилась в пренатальному центрі.

Який алгоритм дій у школі, коли в когось із учнів підтверджується коронавірус? І чи реально керівникам закладів 100% контролювати ситуацію?

Заступник директора Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Наталя Микула повідомила, що ситуацію з коронавірусом у навчальних закладах регулює цілий ряд документів.

Є нормативно-правова база, де прописано чіткі інструкції дій у випадку зараження здобувача освіти коронавірусом. Найперше про хворобу дитини дізнаються батьки. Вони мають повідомити директора школи про ситуацію, але це лише з їхньої згоди. Якщо батьки не хочуть повідомляти про те, що їхня дитина хвора на коронавірус, то їх ніхто не може змусити, – каже Микула.

Якщо сімейний лікар має інформацію про те, що дитина хвора, він зобов’язаний повідомити органи охорони здоров’я.

Чесно, у нас немає таких випадків, щоб батьки дитини приховували хворобу. Вони свідомо розуміють всю відповідальність, що якщо їхня дитина мала контакт з іншими у класі, то в зоні ризику і інші діти, – додає Микула.

Коли дирекція отримує офіційне повідомлення від батьків дитини про хворобу, то клас на 14 днів іде на самоізоляцію. Навчання дітям проводять дистанційно. Якщо вони вийшли на навчання, і знову захворів хтось з учнів, то клас знову повертають на дистанційне навчання.

Станом на 30 жовтня у місті 51 клас на самоізоляції та 43 дитини, в яких офіційно підтверджено коронавірус. Минулого понеділка, 26 жовтня, 17 класів вийшли з самоізоляції. Ця цифра є постійно рухомою, – каже заступниця.

P.S.

До слова, нам писали батьки не тільки з Франківська.

Хвора  вчителька ходила на роботу, потім пів класу діток захворіло, відповідно батьки зараз хворіють. Вона пішла на лікарняне, коли стало дуже погано і потрібна була госпіталізація! Зараз вона в стаціонарі лікується. Дітей відправили на канікули (якраз співпало), при тому, що вже одинадцять дітей похворіли разом з батьками. Зараз школу  перевели на дистанційне навчання на тиждень. Сказали, що «далі буде видно, – розповідає мешканка Коломиї.

Багато скептиків каже, що батьки вигадують та відверто брешуть, що вірус дитина принесла саме зі школи. Проте декого не вберіг навіть жорсткий карантин.

«Мій син навчається у третьому класі. 23 вересня він пішов до школи, 27  захворів, 29 захворіла я. Син не мав ніяких контактів, крім внутрішньосімейних, до 23 вересня. Адміністрація школи була оперативно повідомлена про наше захворювання. Клас на карантин не відправили.  Моя особиста думка: школи повинні повністю перейти на дистанційне навчання, оскільки діти є переносниками інфекції. Школа не в змозі забезпечити ефективні заходи безпеки, не оцінює реально ризики», – написала ще одна з тієї ж Коломиї.

 

 

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...