Мед Атлант

8 мільйонів євро на десять років: як погашає свої борги КП “Електроавтотранс”

Вісім мільйонів євро – такий кредит погашатиме ще впродовж десяти років івано-франківське комунальне підприємство “Електроавтотранс”. Частину грошей, які отримали у 2017-му році, витратили на оновлення тролейбусного парку та будівництво контактної мережі.

На 22 тролейбуси та на розширення контактної мережі “Електроавтотранс” витратив частину кредитних грошей. Ще сім тролейбусів, вартістю один мільйон євро, купили за грантові гроші, інформує Суспільне. Карпати. 

Зараз транспортне підприємство погашає лише відсотки за частину витраченої суми, яка становила 4,5 мільйона євро. З 2022-го року “Електроавтотранс” буде виплачувати тіло кредиту.

“Є істотні умови договору, вони прописані в рішенні сесії та в кредитному договорі. Я не знаю, скільки ми там платимо. Приблизно в рік – це мільйонів п’ять-шість. Але це знову ж таки залежить, яку суму ми використовуємо. Зараз використаємо суму на будівництво лінії, тому наступного року підуть відсотки на будівництво лінії і сума буде більшою”, – пояснює директор КП “Електроавтотранс” Віталій Голутяк.

Від продажу квитків за тарифом шість гривень, підприємство заробляє 3,5 мільйона гривень на місяць. За словами директора підприємства, порівняно з минулими роками, сума збільшилася завдяки впровадженню електронного квитка. Проте, якби не карантинні обмеження, то підприємство могло б заробити вдвічі більше, каже Віталій Голутяк. Загалом, транспортні послуги підприємства для міста коштують понад десять мільйонів в місяць.

“Місто нам ставить завдання – скільки при цьому тарифі ми зможемо зібрати самостійно. Зрозуміло, що під час карантину буде менша сума, коли не карантин – більша сума. Відповідно, місто ставить нам завдання, а управління транспорту контролює його виконання. Ми ведемо облік, в тому числі і податковий. І в актах виконаних робіт вказуємо, скільки квитків ми продали і скільки коштує наша послуга. Якщо вона коштує десять мільйонів, а ми продали квитків на три мільйони, то означає, що сім мільйонів доплачуватиме місто. Якщо тариф буде нуль гривень, то всі десять мільйонів оплатить місто”, – зазначив Віталій Голутяк.

З часом комунальний транспорт повинен охопити всі маршрути міста. За словами начальника управління транспорту і зв’язку Андрія Гіглюка, зараз у міськвиконкомі працюють над затвердженням маршруту для сіл, які приєдналися до Івано-Франківської міської територіальної громади.

“Села, які приєдналися, знаходяться на певній відстані від міста. Зараз ми будемо мати або нову, або доукомплектовану маршрутну мережу новими маршрутами. Як вони будуть курсувати, які відстані, які маршрути будуть затверджені, ми ще це обговорюємо. І, відповідно, який тариф буде, питання ще стоїть. Ми розуміємо, що відстані є”, – сказав Андрій Гіглюк.

Економіст Сергій Васильченко вважає, що КП “Електроавтотранс” з часом зможе стати прибутковим підприємством для міста.

“Якщо ви ставите собі за мету зробити “Електроавтотранс” нашою фішкою, то в нас буде високоякісний транспорт. Якщо ми хочемо, що воно було комунальним підприємством, то, звичайно, треба його утримати на період перебудови. Коли позбуваємося старих тролейбусів, автобусів, міняємо на нові, то тут буде виникати збитковість на певний час”, – зауважив Сергій Васильченко.

Зараз на підприємстві працює понад 450 працівників, з них – 120 водіїв. Найменша заробітна плата у працівників некваліфікованої праці – п’ять тисяч гривень. У водіїв – від десяти до 20 тисяч гривень. Віктор Оріщак розповідає, що працює пів року водієм. За його словами, складнощі виникають лише у спілкуванні з людьми.

“Є дисципліновані пасажири, а є просто… без слів. Не хочуть слухати водія чи тих пасажирів, які є в автобусі. Тобто, 31 чи 32 людини в автобусі, то їх не цікавить це. Ще один пасажир мусить зайти, – каже Віктор Оріщак. – Медики теж кажуть: “Ви повинні нас возити!”. Ми повинні возити вас безкоштовно, але скільки є в автобусі сидячих місць,стільки й повинно бути. Більше – ніяк”.

Водій Володимир Машинкін розповів, що до карантину чоловік працював приватним підприємцем.

“Працювати нескладно. Робочий день складає вісім годин. Працюємо в першу та другу зміну. З людьми працювати теж не дуже складно”, – зазначив водій.

Старший механік цеху з ремонту автобусної зони Богдан Паркулаб каже, що в комунальному підприємстві працює вже більше чотирьох років. Тут заробляє 12 тисяч гривень у місяць.

“Робота не є з легких сама по собі. Справляємося ніби, матеріал, інструмент закуповується, привозять його за потреби. Моя робота полягає в проведенні технічного обслуговування автобусів, щоб була перевірена змазка, була заміна мастильних матеріалів, фільтрів”, – пояснив Богдан Паркулаб.

Директор КП “Електроавтотрансу” Віталій Голутяк також додав, що зараз попри борги, підприємство потребує будівництва ще одного депо, а також закупівлі снігоочисної техніки.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...