Мед Атлант

“Івано-Франківськводоекотехпром” не може сплатити кредит Світового банку

Комунальне підприємство “Івано-Франківськводоекотехпром” не може повністю оплачувати кредит Світового банку. За словами генерального директора Романа Кімачука, головна причина цього – дебіторська заборгованість, сума якої становить понад 60 мільйонів гривень.

КП “Івано-Франківськводоекотехпром” є основним постачальником води для міста, а також Тисмениці i семи населених пунктів у примiськiй зонi. Підприємство забезпечує водою більше 95 % загальної потреби, працює цілодобово і належить громаді міста, пише Суспільне.

Понад 60 мільйонів. Чому "Івано-Франківськводоекотехпром" не може сплатити кредит Світового банку?

Кредит Світового банку, який підприємство отримало у 2007-му році, складає 10,5 мільйона доларів. Річний платіж підприємства по кредиту – 24 мільйони гривень. Погасити борг необхідно до 2028-го року. За словами генерального директора Романа Кімачука, від початку карантину підприємству бракує грошей, щоб сплачувати кредит.

У нас зарплата працівників, сплата податків, сплата електричної енергії, зобов’язання перед нашими постачальниками ідуть в пріоритеті. Залишок має йти на погашення кредиту Світового банку. Але коли нам менше приходить платежів, ми не можемо повністю виконати свої зобов’язання, – говорить Роман Кімачук.

Понад 60 мільйонів. Чому "Івано-Франківськводоекотехпром" не може сплатити кредит Світового банку?

Комунальні та управляючі компанії, а також населення боргують підприємству понад 60 мільйонів гривень. Минулого року за послуги вчасно сплачували 90 % абонентів, з квітня цього року показник зменшився до 20 %.

У нас є черги. Сьогодні жителі все пооплачували і зараз таких черг немає. У нас більшість людей пенсійного віку, які своєчасно намагаються оплатити. Вони розуміють, якщо несвоєчасно оплатять послугу, то в них буде призупинена субсидія. Більш молоде покоління вважає, що можна не оплачувати за надану послугу, – пояснив речник підприємства Володимир Шпег.

Франківець Володимир розповів, що оплачує за послуги здебільшого один раз на рік.

Від лютого я не платив і от заплатив 1 059 гривень по сьогоднішній день. Мені так зручно. Бо я заплатив майже за рік. Не треба ходити, показники кожен місяць оплачувати. Так найкраще, – сказав чоловік.

Микола Воробйов щодня працює з бригадою на виїздах. Кожного дня їх до десяти. Зарплата чоловіка – 11 тисяч гривень. Франківець каже, що працівникам хотілося б більше нового обладнання.

Забезпечення більш-менш нормальне, але все одно хотілося б кращого. Більше пар рукавиць, наприклад, для слюсарів. Коли приходить зима, згідно з нормами є шість пар на людину, але цього не вистачає. Буквально за одну заявку рукавиці вже можуть бути мокрі. Коли зима-осінь, то люди змерзають і починають хворіти, – додав Микола Воробйов.

Понад 60 мільйонів. Чому "Івано-Франківськводоекотехпром" не може сплатити кредит Світового банку?

На підприємстві працює понад 640 працівників. Зарплату, за словами генерального директора, всі отримують вчасно.

Середня заробітна плата на підприємстві зараз 11 тисяч гривень. Але це з усіма нарахуваннями (ПДФО, з військовими зборами, ЄСВ). Найменша – сім тисяч гривень. Найбільша, думаю, 20 тисяч, – зазначив Роман Кімачук.

За даними, які подані в декларації Романа Кімачука, заробітна плата за 2019-й рік становила 744 тисячі 330 гривень, тобто щомісяця він отримував понад 62 тисячі гривень.

Понад 60 мільйонів. Чому "Івано-Франківськводоекотехпром" не може сплатити кредит Світового банку?

Викладач економічних наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Васильченко каже, що таким підприємствам варто залучати приватних інвесторів, які допоможуть їм вийти з кризи та контролюватимуть витрати.

Зрозуміло, що грошей не буде вистачати, а ще й в кризовий період. Ми не маємо достатньо коштів, щоб переобладнати – це дорого коштує. Всі водогони поміняти, труби, а ще під’єднання в будинках – це все гроші. І ЖЕО у нас збиткові, є також проблеми з цими організаціями. Але треба перспективи, – говорить Сергій Васильченко. – Я б хотів, щоб наше місто мало стратегічний план, насамперед, стосовного комунального підприємства. Бо в нас залишився спадок від радянського, а там все було наше і все нічиє. А тримати все за рахунок міста – неефективно.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...