Мед Атлант

“Комуналка” та кредити: експерт розповів, за що найбільше заборгували українці

За даними OpenDataBot, у реєстрі боржників перебувають 2 мільйони українців, при цьому протягом останнього року їх побільшало майже на 300 тисяч осіб, або на 18%. Професор Київської школи економіки Володимир Вахітов в ефірі Українського Радіо розповів, за що заборгували люди, які обмеження передбачені для тих, хто не сплачує рахунки та чи можна видалити свої дані з реєстру боржників без повної оплати боргу.

За словами експерта, серед боржників переважно є ті, хто не сплатив за комунальні послуги чи не повернув банківські кредити, інформує Суспільне. 

“Особливо йдеться про ті кредити, які брали у доларах до кризи 2014 року. Їх взяли приблизно 50 тисяч людей, але там були великі суми, тому і заборгованість величезна. Крім того, через епідемію COVID-19 дехто залишився без роботи, статки значно зменшилися, тому і борги зросли”, – пояснив Вахітов.

Як зауважив професор, стягнути борги за комунальні послуги досить важко.

“Є деякі механізми, щоб припинити, наприклад, постачання конкретному споживачу, але борг має бути дуже великим, і для цього має бути судове рішення. В принципі, такі борги можуть тягнутися досить довго. Якщо подивитися на борги за комунальні послуги, то в деяких будинках, ОСББ, ЖКХ вони тягнуться роками, і їх важко стягнути через суд. Механізми стягування таких боргів досить недосконалі”, – розповів він.

За словами Вахітова, банківські борги стягнути легше, оскільки існують застави, а також колектори, яким можна доручити стягнення боргу.

“Приховані” борги

Експерт зауважив, що людина може не знати, що перебуває в реєстрі боржників, проте зазвичай це стосується невеликих сум.

“Якщо у вас є борг, про який ви знаєте, то ймовірніше ви будете у цьому реєстрі, але йдеться про заборгованість перед державою чи банками. У комунальників немає таких ресурсів, які дозволили б внести вас в такий реєстр. Якщо ви їхали на своїй автівці, перевищили швидкість і вам виписали штраф, але ви про нього не знали, то через певний час на вас автоматично нараховується борг. Якщо приватний підприємець заплатить податок, але не на той рахунок, а податкова вам нічого не сказала, накопичився борг, то з часом вона почне стягувати ці борги автоматично”, – зазначив він.

За словами експерта, щодо позовів за борги за житлово-комунальні послуги формально існує трирічний термін давності, проте борги за “комуналку” він радить все ж сплачувати.

“Якщо є судове рішення, людина потрапляє в реєстр боржників, після чого починаються дуже неприємні обмеження. Насправді борги за житлово-комунальні послуги краще реструктуризувати. З тими, кому ви заборгували, краще вести діалог, навіть коли немає грошей, можна домовитися розбити борг на частини”, – пояснив Вахітов.

Чим загрожує наявність боргу

За словами Вахітова, однією з найбільших проблем для боржників може стати заборона на виїзд за кордон та проблеми з кредитуванням.

“Найгірше — це отримати цю “заборону” на кордоні. Для тих, хто нікуди не їздить, виникає складність із тим, щоб взяти ще один додатковий кредит. Якщо ви потрапили в реєстр боржників, виникає велика ймовірність, що солідні установи, які будуть перевіряти ваш кредитний рейтинг, не дадуть вам кредит або запропонують дуже невигідні умови”, – зазначив експерт.

Як зазначив експерт, у цьому випадку боржник може пройти процедуру особистого банкрутства, проте для цього він повинен мати 110-112 тисяч боргу. Однак ця процедура лише захищає від додаткових нарахувань штрафів, однак не звільняє від виплат основної суми боргу.

Експерт зауважив, що найгіршими для репутації є найстаріші борги. Також професор розповів як убезпечити себе від фіктивних боргів, які виникають, коли інша людина отримує чужі дані та бере за ними кредит.

За словами Вахітова, щоб цього не сталося, необхідно слідкувати за власними паспортними даними, не передавати їх без потреби та, в першу чергу, не передавати ксерокопії документів. Окрім того, не варто виступати гарантом чужих боргів. При цьому іноді борги можуть утворюватися й в результаті чужої помилки.

Читайте також: Прикарпатці боргують за газ понад 447 мільйонів гривень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...