Мед Атлант

“Безпечні свята”: як встановити ялинку і користуватися піротехнікою, щоб уникнути пожежі

22 грудня працівники Служби порятунку провели  в Івано-Франківську захід під назвою «Безпечні свята».

З початку року на території Івано-Франківської області виникли 3174 пожеж, внаслідок пожеж загинуло 33 особи, травмовано 29 осіб. Економічні втрати від пожеж становлять близько 350 млн. грн. Основними причинами пожеж були: необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок.

Під час придбання у торговельній мережі піротехнічної продукції необхідно:
  1. Вимагати від продавця представлення копії сертифіката якості виготовлювача і сертифіката відповідності.
  2. Перевірити наявність на піротехнічному виробі або його упаковці інформації про термін придатності виробу.
  3. При кожному піротехнічному виробі повинна бути інструкція із застосування (експлуатації), що містить текст про небезпеку піротехнічного виробу та обмеження за віком споживача щодо його застосування.

Зображення може містити: дерево, небо, трава, рослина, надворі та природа

Категорично забороняється:
  1. Розбирати, ремонтувати піротехнічні вироби, а також використовувати не за призначенням або в умовах, непередбачених експлуатаційною документацією.
  2. Запускати піротехнічні вироби з рук (крім хлопавок).
  3. Нахилятися над виробом під час запуску.
  4. Знаходитися після підпалу вогнепровідного шнуру (сповільнювача) у небезпечній зоні.
  5. Направляти або кидати піротехнічний виріб у бік людей, ударяти по них будь-якими предметами, тягти за гніт.
  6. Носити підготовлені до запуску піротехнічні вироби у кишенях одягу.
  7. Запускати піротехнічні вироби з видимими механічними пошкодженнями.
  8. Застосовувати до піротехнічних виробів великих механічних навантажень.
  9. Залишати побутові піротехнічні вироби без догляду, вживати заходів щодо безконтрольного доступу до них неповнолітніх дітей.
  10. Використовувати побутові піротехнічні вироби особам, які знаходяться у нетверезому стані.
  11. Використовувати піротехнічні вироби, які створюють світлові та шумові ефекти, на відстані ближче 100 м від лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, будинків пристарілих та інших громадських споруд та будинків.

Зображення може містити: небо, дерево, рослина, надворі та природа

 Так, щоб наслідки від пожежі нікому не затьмарили свята, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування Нового року і Різдва.

Новий рік – це свічки, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. При цьому штучні ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й «розтікаються».

Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. і т.ін.

При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які мають протипожежне просочення (ця інформація вказується на упаковці).

Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібрана і надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені.

На ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватним «снігом» і паперовими іграшками.

Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих.

Для дитячої безпеки ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б’ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику і т.ін).

Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електричні вироби.

Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою штепсельних з’єднань. При виявленні несправності в ілюмінації – нагрівання проводів, миготіння лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...