Мед Атлант

Барбекю та взуття перед димоходом: як святкують Різдво у різних країнах світу

На декілька тижнів щороку світ стає чарівнішим, люди здаються веселішими, а зима затишнішою. Незалежно від того, як святкують у якомусь куточку світу Різдво, традиції прикрашати домівки та вулиці гірляндами і ялинками є усюди. Різдвяні традиції яскраві та унікальні. Тому ми вирішили розказати вам, як відзначають це свято у різних частинах планети.

Різдво у США

У грудні багато сімей прикрашають будинки різдвяними вогнями.

Різдво святкується 25 грудня. На Різдво сім’ї збираються на святкову трапезу після обміну подарунками.

Прийнято відправляти та дарувати різдвяні листівки.

Різдво в Південній Африці

У Південній Африці святкують Різдво 25 грудня. На Різдво сім’я збирається на “брааї”, який є південноафриканською версією барбекю. Цікаво те, що в Південній Африці в грудні літній сезон. Натуральних ялинок небагато, але деякі люди виставляють прикрашені штучні ялинки у своїх будинках.

За тижні до Різдва Христового проводяться святкові концерти, а також ярмарки подарунків та рукодільних виробів.

Різдво у Франції

У багатьох регіонах Франції святкування Різдва починається з дня Святого Миколая 6 грудня. Тоді діти отримують солодощі та маленькі подарунки.

Багато міст у Франції прикрашають за тижні до Різдва. В регіоні Ельзас традиція виставляти прикрашені ялинки сягає ще 14 століття. Міста також освітлені різдвяними вогнями.

Напередодні Різдва діти виставляють відшліфоване взуття перед димоходом і сподіваються, що «Père Noël» (Дід Мороз) наповнить його солодощами. Різдво, 25 грудня, – державне свято. У цей день також обмінюються подарунками.

Різдво в Італії

В Італії вертеп зазвичай розміщують у церквах, на міських площах і часто в будинках. Для багатьох це найважливіша частина різдвяних прикрас.

В Італії «Babbo Natale», так називають Діда Різдва італійською, роздає подарунки дітям. Досі у багатьох сім’ях подарунками обмінюються лише 6 січня, що є Днем Водохреща. В Італії люди бажають одне одному «Buon Natale», що означає «з Різдвом».

 

Різдво у Німеччині

У різдвяний тиждень на головних площах у багатьох містах влаштовують святкові ярмарки.

У грудні будинки часто прикрашають казковими вогнями, однак у Німеччині ялинку зазвичай ставлять та прикрашають удома лише вранці 24 грудня.

Святкування Різдва в Німеччині починається 24 грудня. Магазини закриваються рано напередодні Різдва. 26 грудня там теж державне свято, і багато сімей святкують цей день разом, ходять до церкви або гуляють.

Різдво в Норвегії

У Норвегії діти чекають «Джуленіс», норвезького Діда Мороза. Напередодні Різдва «Джуленіс» приносить дітям подарунки.

Протягом грудня діти з нетерпінням чекають «Джул», саме так вони називають Різдво.

Норвежці бажають один одному «благословенного Джулу», що означає «з Різдвом!».

Різдво в Ісландії

В Ісландії діти кладуть взуття на підвіконня, щоб «Джулетид Ладс», Санта-Клаус, наповнював його смаколиками.

Святкування в Ісландії розпочинаються 24 грудня, напередодні Різдва. Сім’ї збираються разом і насолоджуються смачною їжею, а опівночі відвідують мессу.

Різдво в Португалії

Португальці святкують Різдво 24 грудня. Багато сімей влаштовують вертеп (presépio), де немовля Ісуса кладуть до дитячого ліжечка після того, як сім’я відвідає опівнічну месу.

Діти виставляють взуття для Немовляти Ісуса, а не для Санти. У деяких містах та селах громада збирається тоді також біля багаття на автостоянці церкви та бажає один одному «Феліз Натал».

Різдвяні ярмарки не так поширені в Португалії, проте столиця Лісабон відома своїм величезним штучним деревом, яке виблискує тисячами зелених вогнів.

Різдво на Філіппінах

На Філіппінах існує особлива традиція мати різдвяний ліхтар, який називається «paról». Ліхтар має зіркоподібну форму, нагадуючи Вифлеємську зірку, і в основному виготовлений з бамбука та паперу.

Різдвяні ліхтарики в цей період продаються на багатьох ринках Філіппін.

Різдво в Австралії

В Австралії за тижні до Різдва традицією є приєднуватися до різдвяних пікніків, організованих різними церквами, та співати різдвяні колядки на пляжі. Оскільки Австралія знаходиться в південній півкулі, святковий сезон припадає на літній час, і тому легко зрозуміти, що під час Різдва друзі та сім’я часто збираються на пляжі.

Різдво в Бразилії

У Бразилії ви часто знайдете перед церквою «пресепіо», ліжечко чи вертеп. «Папай Ноель», або Дід Мороз, подорожує з Гренландії до Бразилії, щоб принести подарунки бразильським дітям. Плаваюча ялинка у Ріо-де-Жанейро, як кажуть, є найбільшою ялинкою у світі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...