Мед Атлант

Франківські депутати вимагають переглянути держбюджет

Сьогодні, 24 грудня, на сесії Івано-Франківської міської ради міський голова Руслан Марцінків  виступив зі зверненням до Уряду щодо фінансових недоотримань нашої громади. Аби невідкладно переглянули видаткову частину державного бюджету на 2021 рік в частині бюджетування органів місцевого самоврядування.

Як зазначається у зверненні, з 2016 року спостерігається ситуація, коли місцевому самоврядуванню передаються повноваження, і не переглядаються джерела їх фінансування. В результаті відбувається скорочення фінансових можливостей громад, а це значно послаблює ідею реформи децентралізації – фінансово самодостатніх територіальних громад.
У прийнятому бюджеті (за який проголосувала Рада 15 грудня) на 2021 рік скасовано пайову участь забудовників. У 2020 році бюджет Франківська вже втратив 14 мільйонів гривень доходу від пайової участі. У 2021 втрати зростуть у 2,5 рази і становитимуть 35 мільйонів гривень. Також в майбутньому році далі будуть відчутними для нашого бюджету втрати внаслідок пандемії COVID-19, – йдеться  у зверненні.
На початок грудня 2020 року бюджет міста вже втратив понад 220 мільйонів. Це надходження з податків на доходи фізичних осіб, адміністративних послуг, місцевих податків і зборів та акцизного податку з реалізації. Розмір освітньої субвенції не покриватиме й половини видатків цієї галузі, вона фактично спрямовується лише на оплату праці педагогічних працівників. Всі інші видатки (оплата праці з нарахуваннями обслуговуючого персоналу, оплата комунальних послуг, фінансування дошкільної та позашкільної освіти) просто ляжуть на плечі громади, – зазначив мер.
Загалом додаткові навантаження на видаткову частину місцевого бюджету в 2021 році становитимуть понад 200 мільйонів… якщо коротко – це ті гроші, які громада могла б використати для свого розвитку.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...