Мед Атлант

Левова частка видатків – на освіту: у Франківську затвердили бюджет 2021

24 грудня на пленарному засіданні третьої сесії Івано-Франківської міської ради було прийнято рішення «Про бюджет Івано-Франківської міської територіальної громади на 2021 рік».

«За» відповідне рішення проголосувало 42 депутатів міськради.

Перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна зазначила, що перед винесенням на розгляд депутатів міської ради рішення підтримали члени виконкому, інформують на сайті фінансового управління.

Та додала, що кардинально бюджет-2021 не відрізняється від цьогорічного бюджету. Окрім частини фінансових навантажень на місцеву казну.

«Навантаження на бюджет зростають. Ми ще не знаємо, який буде розподіл субвенцій наступного року. Але вже точно знаємо, що левова частина видатків з бюджету громади піде на освітню сферу. Позитивом є те, що місцевим бюджетам залишили 60% нарахувань ПДФО. Також те, що нам залишили акциз на пальне. Негатив – забрали пайову участь у розвитку інфраструктури», – зазначила Вікторія Сусаніна.

При формуванні бюджету враховується зростання мінімальної зарплати до 6 000 гривень з 1 січня 2021 року і 6 500 гривень з 1 грудня 2021 року та прожиткового мінімуму – 2 270 гривень. Курс долара при розрахунку бюджету – 29,1 грн.

Передбачається, що у 2021 році доходи місцевого бюджету становитимуть  2 945, 8 млн. гривень, зокрема доходи загального фонду  – 2 872, 5 млн. гривень та доходи спеціального фонду –  73,3 млн. гривень.

Видатки бюджету міської територіальної громади становитимуть   2 979,3 млн. гривень, у тому числі видатки загального фонду бюджету – 2 513, 1млн. гривень та видатки спеціального фонду бюджету – 466,2 млн. гривень.

Бюджет розвитку громади – 417, 7 млн. гривень.

До слова, 64,7 млн. грн. становитиме реверсна дотація, тобто кошти з власних доходів, які місто змушене повернути в держбюджет. Порівняно з попереднім роком реверс зменшився на понад 4 мільйони – це позитив від приєднання сіл до Івано-Франківської міської територіальної громади.

 

Левову частку видатків бюджету громади у 2021 році традиційно становитиме фінансування освітньої галузі.

З 2016 року місто фінансує профтехосвіту. У 2019 році це коштувало майже 130 млн. грн. – стипендії, енергоносії, зарплати. У 2020 – профтехосвіта вартувала місту 136 млн. грн. У 2021 році видатки на ПТУ становитимуть вже понад 155 мільйонів гривень.

Ще понад 412 мільйонів гривень у 2021 році підуть з місцевого бюджету на оплату комунальних послуг ЗОШ, охорони здоров’я, утримання техперсоналу.

Сума коштів, яка не врахована в освітній субвенції для оплати годин індивідуального навчання дітей, ставки вихователів груп продовженого дня та поділу класів на групи при вивченні окремих предметів – 108,1 млн. грн., які теж ляжуть на бюджет громади.

Не забуваємо ще про видатки на медицину, на оплату гарантованих державою пільг.

«Свого часу була дуже велика напруга, чи буде на місцях залишатись акцизний податок на пальне. Завдяки народним депутатам наступного року місто матиме додаткових 45 мільйонів. Позитивом є також те, що 60% відрахувань ПДФО залишено місцевим бюджетам. Однак, 35 мільйонів гривень втратить бюджет Івано-Франківської міської територіальної громади в наступному році через відміну пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів. Це кошти, які забудовники сплачували в місцеві бюджети. За них ремонтувалися школи, садки, дороги тощо. Ще 6,4 мільйона гривень – втрати міського бюджету у 2021 році зв’язку з відсутністю з 2018 по 2023 роки індексації нормативно грошової оцінки землі», – розповіла перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна.

Відчутними для бюджету територіальної громади і в наступному році будуть втрати внаслідок пандемії COVID-19. Станом на початок грудня 2020 бюджет вже втратив понад 221 мільйон гривень. Це надходження з податку на доходи фізичних осіб, адміністративних послуг, місцевих податків і зборів та акцизного податку з реалізації: https://bit.ly/3gA6O4o

При цьому витрати з бюджету громади на боротьбу з пандемією коронавірусу становили майже 32 мільйони гривень, ще 1,4 мільйона було виділено на ліквідацію наслідків червневої стихії.

Щодо запозичень до міського бюджету, то з кредиту на 300 млн. грн., який місто взяло у 2018 році, вже повернуто 200 мільйонів. Також йде мова про залучення до бюджету розвитку коштів, шляхом залучення кредиту НЕФКО, в сумі 168, 2 млн. гривень. І чергову спробу здійснення місцевого запозичення до бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади у розмірі 500 млн. грн.

Окремої уваги потребує розподіл коштів з державного дорожнього фонду.

Наприклад, у 2019 році на ремонт доріг в області держава виділила 350 млн. грн., з них Івано-Франківськ не отримав ні копійки. У 2020 на Прикарпаття було передбачено 523 млн. грн, і місто знову не отримало нічого. Чи зможе Івано-Франківськ на щось розраховувати у 2021 році з суми на область у розмірі 427 млн. грн. – наразі невідомо. Вікторія Сусаніна наголосила, що хоча б частково отримані кошти можна було б спрямувати на реконструкцію вулиць Коновальця чи Івасюка.

Та додала, що попри складну ситуацію з коштами, місто таки шукає варіанти для втілення важливих для громади проєктів. Зокрема, у 2021 році реалізуватимуть у співфінансуванні 7 грантових проєктів.

Збільшиться цього року і сума на партиципаторне бюджетування «Бюджет участі» – до 18 мільйонів гривень. До слова, її вирішили прив’язати до податку на нерухоме майно з фізичних осіб.

Ще 5 мільйонів гривень заплановано на втілення міського конкурсу проєктів та программ розвитку місцевого самоврядування у 2021 році (умови співфінансування: 70% – бюджет міста, 30% – учасник).

Ще 5 мільйонів гривень заплановано на втілення міського конкурсу проєктів та программ розвитку місцевого самоврядування у 2021 році (умови співфінансування: 70% – бюджет міста, 30% – учасник).

Читайте також: Депутати затвердили бюджет Прикарпаття на 2021 рік.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...