Мед Атлант

2020 – підсумки: коли і навіщо жителі Прикарпаття перекривали дороги і що це їм дало

2020 рік зап’ятається усім українцям та без сумніву увійде в історію людства. Коронавірус, пожежі і повені, місцеві вибори, кадрові рішення… Та дещо для жителів Івано-Франківської області залишається незмінним – з року в рік прикарпатці перекривають дороги.

Блокуванням автошляхів люди намагалися привернути увагу чиновників до бездоріжжя, висловити протест щодо об’єднання в ОТТ і навіть таким чином просили включити у домівках газ. МІСТО пропонує згадати перекриття доріг, які вплинули на долю прикарпатців.

Не хочуть в ОТГ

Не встигли закінчитися різдвяні свята, як жителі Микуличина два дні поспіль виходили на автотрасу Мукачево-Львів. Згідно із перспективним планом село увійшло до складу Яремчанської ОТГ. Проте жителі села не згодні з таким рішенням і захотіли створити власну громаду.  Людей не почули, тож у червні сільська рада подала позов до Київського окружного адміністративного судуТа старання протестувальників не оцінили – все-таки село увійшло до Яремчанської ОТГ.

Власну громаду бажали створити і мешканці Боднарова. Сільська рада зверталася до Президента та уряду, а також подала позов до суду, щоб їх не включили до складу Калуської міської ОТГ. Відмова людей обурила, тож місцеві у знак протесту перекрили проїзд автодорогою Івано-Франківськ – Калуш.

Знайомство з коронавірусом

І хоча це перекриття відбулося не в нашій області, не згадати його неможливо. У лютому жителі Полтавщини перекрили дорогу, щойно дізналися, що евакуйованих з Китаю планують відвезти у санаторій у Нових Санжарах. Люди цілу ніч блокували проїжджу частину та палили шини.

 

Спроби поліцейських розблокувати дорогу ще більше дратували протестувальників.  Тоді за даними поліції, дев’ять правоохоронців зазнали травм. Також поліцейські затримали 24 людини. Попри заворушення, автобуси з евакуйованими з Китаю громадянами змогли заїхати на територію селища.

Компенсації за підтоплені домівки

Червневе повінь наробила багато лиха прикарпатцям – затопило і домівки, і поля. Внаслідок стихії у  Галичі постраждали 574 домогосподарства, а станом на липень допомогу отримали лишень 129. І то по 20 тисяч гривень.

Обурені люди перекрили дорогу з вимогою скасувати рішення сесії, яким обмежено кількість людей на одержання допомоги через підтоплення. Також жителі просили відбудувати дамбу, аби їх більше не топило.

Після протесту тодішній голова облдержадміністрації Віталій Федорів для контролю розподілу грошей відправив дві моніторингові групи у Галич. І повідомив, що є три категорії для отримання матеріальної допомоги: 20 тисяч – на поточний ремонт, 50 – на капітальний, 300 тисяч, якщо хату знесло водою.

Вимагаємо ремонту

У серпнів жителі Богородчанщини декілька днів перекривали автошлях Р-38 і  трасу Н-09 Мукачево-Львів, щоб домогтися ремонту дороги у селах Космач, Дзвиняч, Міжгір’я та Росільна.

Людям набридли обіцянки чиновників, тож  вирішили блокувати шлях, поки не приїде техніка. Свого таки домоглися – після кількох днів протесту дорожники приїхали лагодити відрізок шляху у селі Росільна.

А от на Рожнятівщині ремонту шляху Калуш-Осмолода на ділянках Зелений Яр-Красне і Креховичі-Дзвиняч люди чекають уже 30 років. Окрім того, через поганий стан доріг у віддалені села не їздять автобуси.

Аби достукатися до чиновників, жителі вирішили перекрити дорогу у Креховичах. Тоді протестувальникам  очільник ДП “Дороги Прикарпаття” Андрій Сазонов повідомив людям, що капітальний ремонт доріг завершать не раніше 2023 року. На це потрібно 1 мільярд гривень.

Після перекриття дороги мітингувальники декілька разів їздили до облдержадмінстрації. Просили виділити додаткові кошти на ремонт.

У  2020 році дорогу Н-10 Стрий-Мамалига блокували декілька разів. Серед протестувальників  і жителі шести сіл на Долинщині. Вони вимагали ремонту місцевого автошляху Долина-Велика Тур’я.

Не обійшлося без перекриття дороги через погані автошляхи і у Тлумацькому, Тисменицькому Городенківському, Снятинському районах.

4 дні без газу

У вересні жителі Івано-Франківської ОТГ перекрили вулицю Незалежності. Жителі мікрорайону Паркова, що в Угорниках, 4 дні сиділи без газу.  Місцеві зазначали, що  подібні ситуації були і раніше. Врешті люди вийшли на протест і таким чином вимагали відновити подачу палива.

Як  пізніше пояснили посадовці, відключити людям газ довелося через планові роботи на газопроводі, де трапився витік.

Боротьба за старосту

Жителі села Яворів Косівського району двічі перекривали дорогу регіонального значення Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський. Місцеві незадоволені рішенням про призначення старостою села Віти Копильчук.  Натомість жителі Яворова на цій посаді хотіли бачити колишнього очільника села Валерія Коцелівського.  Пізніше місцеві погодилися на компроміс: нехай не Коцелівський, але і не Копильчук. Та домовитися не вийшло.

У знак протесту обурені селяни вирішили блокувати проїжджу частину.

Щоб точно почули

У вересні жителі Городенківського району блокували автошлях, вимагаючи ремонту доріг районного значення Семаківці-Чернелиця та Вікно-Хмелева. Чиновники гроші на останню виділяли, проте їх таки не освоїли.

Тож аби депутати не забули наступного року внести в план капітальний ремонт траси, протестувальники у грудні приїхали до облдержадміністрації… і перекрили дорогу у центральній частині Івано-Франківська. Селяни попередили, якщо вимоги не виконають, то поїдуть у Київ на мирні акції протесту до Кабміну, Верховної Ради і Офісу Президента.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...