Мед Атлант

Серед поля на Івано-Франківщині знайшли невідоме поховання

У понеділок, 4 січня, працівники комунального підприємства «Пам`ять» провели експедицію до невеличкого села Озерце Галицького району, де обжиті всього дві хати.

Нещодавно місцеві мешканці, беручи глину у полі для власних потреб, помітили людський череп й одразу звернулись до пошуковців. Так, сьогодні, історики разом з кореспонденткою Бліц-Інфо навідались у село, аби дослідити імовірне поховання.

Керівник підприємства Василь Тимків розповідає, що за старою польською картою на місці знахідки вже починались будинки. Зараз же від них нема і сліду. Тож, оглянувши територію, археологи приступили до роботи. Копати глибоко не довелось, адже останки були практично на поверхні. Поблизу скелету знайшли ще кістки, втім вже іншої людини.

Важко одразу вияснити, яке саме тут поховання. Виглядає, що часів Першої світової війни, бо ми не бачимо супровідного матеріалу, який би міг свідчити час поховання, окрім цвяхів, які залишились від домовини. Тут також відсутні залишки дощок. Це говорить про те, що це доволі бідне поховання, тобто з неякісної деревини. Можна припустити, що зроблене воно в часи лихоліть. Найімовірніше, воєнних, – припускає Тимків.

Цивільна чи військова особа пошуковцям поки теж важко сказати. Припускають, що цілісний скелет належить чоловікові, близько 25-30 років. Йому не більше, адже під час огляду щелепи виявили чотири зуби мудрості, які навіть не проросли.

Останки історики заберуть з собою до Івано-Франківська на експертизу, щоб встановити точну стать та вік.

Варто додати, на пагорбі перед похованням розташований хрест. Скільки часу він тут стоїть та що означає дослідники намагались вияснити у місцевих. Втім, пройшовшись від хати до хати, не виявили нікого вдома. Василь Тимків додає, що історію поховання обов’язково потрібно вивчити, а останки – перепоховати належним чином.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...