Мед Атлант

У Франківську планують створити “Муніципальні ринки”

В Івано-Франківську планують створити нове комунальне підприємство “Муніципальні ринки”.

Про це Суспільному Карпати розповів голова міської депутатської комісії з питань розвитку територіальних громад, підприємництва, економіки та регуляторної політики Роман Харук.

Про те, що в Івано-Франківську створять комунальне підприємство “Муніципальні ринки”, містяни дізналися зі сайту Івано-Франківської міськради, де оприлюднили проєкт рішення. Статутний капітал – 1 млн грн.

Таке рішення пов’язують з конфліктом навколо фірми “Торговий сервіс”, яку у рейдерському захопленні центрального ринку Івано-Франківська звинувачує його колишній власник.

Не думаю, що створення нової моделі муніципального ринку пов’язане з подіями навколо “Торгового сервісу”. Але голова має бачення, що цей ринок треба повернути громаді Франківська – він є доволі прибутковим, він є громадським і має працювати для громади, – зазначає Харук.

Комунальне підприємство “Муніципальні ринки”, яке планують створити, буде займатися організацією торгівлі сільськогосподарською продукцією, продовольчими і непродовольчими товарами.

Роман Харук каже, що лише нещодавно дізнався про створення такого підприємства. Матеріалів, документів, які підготували до розгляду на наступному міськвиконкомі, ще не бачив.

Я знайшов у вільному доступі проєкт статуту. Є ще одне підприємство з такою назвою “КП “Муніципальний ринок”, яке вже 10 років перебуває у стадії ліквідації. Я подивився його статут. Є таке бачення, що це статут стандартного КП. Для чого створювати ще одне підприємство, мені ще невідомо, – розповідає Роман Харук.

Голова депутатської комісії очолює громадську організацію “Науково-аналітичний центр”. Він вів перемовини з очільником Івано-Франківська про створення муніципального агроринку. Навіть написали проєкт, який подали на обласну раду.

Правда, він не пройшов, хоча в обласній раді були зацікавлені у створенні такого агроринку саме на території Івано-Франківської ТГ, – каже Роман Харук.

Він пояснює, що для створення муніципального ринку спочатку треба провести велике маркетингове дослідження: “Вивчити потенціал наших сіл. Ми знаємо, де і яку продукцію можна вирощувати, як її постачати на ринок Івано-Франківська”.

Станом на кінець 2020-го року, ринки боргують бюджету міста до 5 млн грн.

Роман Харук вважає:

У нас зараз є достатньо новітніх методів доставлення продукції. Карантин і пандемія показали, що можна продавати по-іншому. Відвести від центру ці ринки треба. Тим більше, ми маємо села, де можемо вирощувати продукцію і створювати оптові бази, і звідти постачати продукти на внутрішній ринок Івано-Франківська і територіальної громади.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...