Мед Атлант

У Франківську на виставці Варенні збиратимуть гроші, щоб допомогти його сім’ї

12-го лютого в Івано-Франківську відкрили виставку творів художника Миколи Варенні. На ній збиратимуть гроші для дружини та доньки митця, які живуть у скрутних умовах.

Про це Суспільному Карпати розповів учень митця, співорганізатор виставки Станіслав Онищук.

“У нього залишилася дуже хвора дружина і дочка, яка останні 10 років за нею доглядає і ніде не працює. Вони інколи не мають за що їсти купити. Ми їм допомагаємо. Виставка безкоштовна, але ми продаватимемо каталог репродукцій Миколи Варенні, який видали два роки тому. Будемо ці книжки продавати по 250 грн, щоб підтримати сім’ю. А ще буде збір коштів: хто захоче, може кинути гроші у скриньку”, – розповідає Станіслав Онищук.

За його словами, ідея виставки виникла, коли в майстерні Варенні знайшли багато робіт, які ніколи не виставлялися або виставлялися дуже давно.

Станіслав Онищук згадує свого вчителя: “Він вирізнявся серед художньої братії, був дуже скромний – робив фахові речі, але ніколи не хвалився цим. Він казав: “Я себе завжди порівнюю зі світовими класиками, їжджу у світові галереї для того, щоб бачити, куди мені ще рости, розвиватися. Щоб моя планка завжди була вища, ніж я”.

За словами Онищука, на виставці презентують 150 етюдів, ескізів, портретів, пейзажів.

Він пригадує, що останні 15 років митець творив монументальні роботи: “Великі, філософські. Наприклад, “Вавилонська вежа”. Поки я був у майстерні, він її домальовував, образи додавав. Вавилонська вежа будувалася, щоб “дійти” до Бога. Варення свою вежу стилізував церквами. На мій погляд, це символізує те, що культові споруди є створеним символом, і люди надають їм більшого значення, ніж справжній вірі”.

Улюбленим жанром Варенні був пейзаж, а улюбленими художниками – імпресіоністи Моне та Ренуар.

Станіслав Онищук стверджує, що на виставці немає жодної “фотографічної” картини: “Всі роботи як імпресіонізм – передають враження від побаченого. І це те, чого він мене вчив: “Що ти то копіюєш? Не треба “лінія в лінію”. Краще зроби, щоб лінія була не такою, якою є насправді, а такою, якою ти хочеш її подати”. Він вчив нас передавати враження”.

Організатори виставки хочуть, щоб у поціновувачів творчості Варенні не виникало навіть думки, що це остання виставка.

“Це одна з виставок. Вони ще будуть. Коли не стало пана Миколи, ми в майстерні сортували роботи і побачили, що там картин ще на п’ять таких виставок, як сьогодні”, – говорить Станіслав Онищук.

Нагадаємо, художник Микола Варення помер 26 січня 2021 року в Івано-Франківську на 79-му році життя.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...