Мед Атлант

Весна іде, потоп несе: чого українцям очікувати після аномальних снігопадів і яким буде врожай

У Карпатах після відлиги очікується сильний паводок, застерігає еколог Олександр Чистяков.

Після рясних снігів і морозів в Україну йде відлига. Кучугури снігу на дорогах вже починають танути і потрохи перетворюватись у багнюки. Чи не найбільше снігу лежить у Карпатах, тож ТСН.ua дізнавався, чи загрожують гірським жителям паводки через танення снігу, чи готові до них рятувальники, які села та міста може найбільше залити водою і як вплине аномальна зима на український врожай. Про це розпитали в еколога, голови Національної екологічної ради України Олександра Чистякова.

ЧИ ОЧІКУВАТИ ПАВОДКІВ?

Так, це 100% будуть паводки, і паводок буде сильний в Карпатах. Якщо в центральній частині такого катастрофічного паводку не буде, звісно, там буде весняна повінь, але вона буде у мірах звичайної, природньої, і на господарську діяльність це не вплине. А ось в Карпатах буде очікуватись дуже сильний паводок”, – каже Олександр Чистяков.

Еколог зазначає, що найбільше можуть постраждати ті населені пункти, які розташовані поблизу гірських річок.

Ці річки обов’язково вийдуть із свого русла. Тому що є декілька причин для цього: перше – іде масова вирубка лісу, адже ми зі школи знаємо, що кожне дерево акумулює і тримає своїм корінням до 400 літрів води. І якщо не буде дерева, то ця вода перетворюється в смертельний потік, який змиває все на своєму шляху. Також у нас, на превеликий жаль, дуже багато гірських річок просто зруйновані – річна галька, яка і тримала ці ріки у руслах, – забрана на продаж. Тепер, не мавши свого русла, ріка розливається і наносить просто катастрофічні збитки народному господарству, – розповідає експерт.

За його словами, небезпеку для сіл та міст несуть як великі, так і малі ріки.

Незалежно (великі, чи малі ріки, – ред). Адже великі ріки будуть приймати у себе більше вологи, а маленькі ріки, через те, що не зможуть прийняти великої кількості вологи – швидше буду розливатись, – зазначає еколог.

На думку Олександра Чистякова, найбільше від паводків постраждає Закарпатська область.

За останнє десятиліття, через глобальне потепління, ми змістились на понад 200 кіломентрів у сторону півдня. І ті райони, які були степовими, вони стали посушливими, вони ледь не входять в регіони напівпустинь. В основному постраждають наші південні області, такі, як Миколаїв, Херсон, Одеська область – там буде дуже серйозна засуха. Водночас карпатські регіони навпаки тепер будуть більш схильними до сильних злив, потопів тощо, – каже експерт.

ЯКИМ БУДЕ ВРОЖАЙ?

Водночас Олександр Чистяков каже, що є й позитивні сторони у такій кількості снігу, яка випала цьогоріч. Адже після відлиги земля вбере у себе воду і згодом добре вплине на врожай.

Ця зима, з однієї сторони для сільського господарства буде доброю, адже не було дуже сильних морозів, перед тим, як випав сніг. Тобто земля не промерзла і тому вона не втратила здатність поглинати воду. І тому, коли буде весняна повінь, то земля у себе все вбере. І це дуже добре, адже буде зволоження грунту, – переконаний еколог.

За словами Олександра Честякова, зокрема, в Україні змінюється клімат, що безпосередньо впливає на урожайність.

Що важливо, що через зміщення кліматичних поясів, через катастрофічне збільшення теплих днів у році, у нас зміщуються температурні пояси в країні. Тому разом з ними зміщається і урожайність, вона йде більше до півночі, і там, де ми раніше сіяли кукурудзу, сою, то зараз там буде дуже низький її показник. А ось пшениці в цьому році буде багато, якщо надалі не буде якихось температурних катаклізмів, – переконаний еколог.

Якщо у Карпатах зливи стануть ряснішими, а опади граду почастішають, то степовим регіонам цьогоріч загрожує сильна засуха, каже Олександр Честяков.

У цьому році степові райони будуть схильні до серйозної засухи. Також звичними процесами стануть град, швкавльні вітри під час дощів, що не дуже природньо. Град буде падати у весняний і осінній періоди. Це загрожуватиме не лише врожаю, а й іншій сільскогосподарській діяльності, – каже фахівець.

ЯК ВРЯТУВАТИСЬ ВІД ПАВОДКІВ

Аби вирішити проблему паводків в Карпатах, еколог наголошує, що потрібно терміново відновлювати лісистість гірських схилів.

По-перше: потрібно висаджувати дерева. І якщо вчора, можна було висаджувати дерева один до одного – тобто одне зрубали, а одне посадили, то сьогодні – вже цього буде замало. І потрібно садити один до десяти – одне дерево зрубали, а 10 посадили. По-друге: потрібно терміново провести ревізію всіх малих річок, їхніх русел, в якому вони перебувають стані. І залучити до цього науковців, бажано з Інституту меліорації, Інституту гідробіології Академії наук України, Аграрну академію наук. Вони моментально розпишусь гідрологічну карту, що потрібно зробити, щоб не було масових потопів. І третє, що потрібно зробити, – ввести такі штрафи, щоб це стало економічно невигідно. Щоб людина знала – зріжеш смереку – віддавай хату, щоб оплатити штраф за нанесений природі збиток, – резюмував еколог.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...