Мед Атлант

На Снятинській ГЕС не відновили рибохід після повені. Міськрада звернулася до прокуратури

На приватній Снятинській гідроелектростанції після повені у 2020-му році не відновили рибохід. Канал, яким риба проходить на нерест у верхів’я річки Прут, замулений та занесений піском і гравієм, пише Суспільне Карпати.

Міська влада звернулася з листами до керівництва ГЕС, Державної екологічної інспекції Карпатського округу, Державного агентства рибного господарства в Івано-Франківській області та прокуратури, щоб вирішити цю проблему.

Під час повені 2020-го року в канал для проходу риби нанесло піску і гравію. Тепер тут між початком рибоходу і водою є 20 метрів суші, розповідає заступник міського голови Снятина Віктор Кушик. За його словами, цей прохід збудувала Снятинська ГЕС, керівництво якої знаходиться у Вінниці. Коштував прохід приблизно шість мільйонів гривень.

На сьогоднішній день ні їхнього приїзду, ні телефонних розмов не було. Ще надіслали їм у Вінницю звернення від виконкому. В усній формі, через працівників вони передавали нам, що розробляють стратегію. А коли? Надворі вже березень, а з першого квітня вже нерестовий період. Якщо вони рибохід не відновляють, то автоматично будуть зобов’язані підняти шлюзи. Згідно з чинним законодавством, коли голова ОДА підпише наказ про початок нерестового періоду, вони будуть зобов’язані відкрити шлюзи. Їхній ГЕС доведеться призупинити роботу гідроелектростанції на два-три місяці, поки риба буде іти на нерест, – каже Віктор Кушик.

На думку міської влади, проблеми із рибоходом можуть призвести до зниження рибних запасів у річці Прут, зникнення червонокнижних видів риб та погіршення екологічної ситуації в районі. Саме тому звернулися за допомогою в різні інстанції.

Несправний рибохід оглянули працівники Державного агентства рибного господарства в Івано-Франківській області. Керівник установи Любомир Стрембіцький каже, що така ж проблема є на Золотолипівській ГЕС, що на Тлумаччині.

Ми будемо подавати в прокуратуру, щоб ці електростанції дотримувалися чинного законодавства України, – прокоментував Суспільному Стрембіцький.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...