Мед Атлант

В Івано-Франківській лабораторії розповіли про нітрати в ранніх овочах

На прилавках з’явилися ранні овочі та зелень. Саме у цих продуктах можливий завищений рівень нітратів. Як відомо, їх застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин. Однак надмірна кількість цих речовин шкодить здоров’ю людини.

Продукти, які потрапляють на ринки чи магазини, ресторани міста на нітрати перевіряє Івано-Франківська міська державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, інформує Суспільне Карпати.

“Ми ще цього року у ранніх овочах не виявляли перевищеної кількості нітратів, – каже ветлікар лабораторії Василь Цапар. – В усіх продуктах – допустима норма. З чим це пов’язано? Мабуть, із тим, що нітрати дуже подорожчали і фермерам не вигідно їх використовувати”.

Відтак у Івано-Франківській міській державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи розповіли про кількість нітратів у ранніх овочах та зелені:

  • білоголова рання капуста – 184 мг/кг при нормі 900 мг/кг;
  • ранні огірки – 135-140 мг/кг при нормі 350 мг/кг;
  • петрушка (закарпатська) – 248 мг/кг при нормі 1400 мг/кг;
  • кріп, петрушка – 130-145 мг/кг при нормі 3000 мг/кг;
  • цибуля зелена – 34 мг/кг при нормі 800 мг/кг.

Все ж, при споживанні ранніх овочів варто дотримуватися деяких правил, радять в установі. Зокрема, зберігайте овочі упродовж короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику. Адже при температурі +2°С не відбувається перетворення нітратів у нітрити.

Нагадаємо, 20-30 % зразків питної води, які упродовж року надходять на перевірку в ДП “Івано-Франківськстандартметрологія”, не відповідає нормам. З фізико-хімічних показників найчастіше перевищеним є вміст нітратів. Йдеться здебільшого про криниці, джерела та свердловини.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...