Мед Атлант

На ремонт фасаду франківської ратуші витратять 354 тисячі гривень

В Івано-Франківську розпочали поточний ремонт фасаду міської ратуші. Востаннє споруду капітально ремонтували 20 років тому, пише Суспільне Карпати.

З проханням провести хоча б поточний ремонт до міської ради звернувся орендар приміщення – Івано-Франківський краєзнавчий музей.

Лагодити ратушу почали тиждень тому. Завершити його планують до Дня міста — 7 травня. Замовник дає гарантію на виконану роботу – 3 роки, каже директор департаменту благоустрою Івано-Франківської міської ради Ігор Сенчук.

“Згідно з бюджетними призначеннями, на поточний ремонт окремих елементів ратуші було виділено 500 тисяч гривень. За результатами тендеру, сума угоди склала 354 тисячі. Підрядником є будівельна компанія “Вік”. Відповідно до дефектного акта та кошторису ми його проводимо. Основна мета – усунення тих дрібних пошкоджень, які були, – елементів карниза, заміни плитки на балконі ратуші і також окремих елементів фундаменту”, — каже Ігор Сенчук.

Приміщення міської ратуші орендують декілька організацій. Найбільшу площу, яка охоплює декілька поверхів, орендує Івано-Франківський краєзнавчий музей. Розташований музей тут з 1959-го року. З червня минулого року керівництво музею декілька разів зверталося до управління культури з проханням звернути увагу на стан будівлі, каже директорка Галина Беднарчик.

“Ми побачили, що після затяжних дощів відбувається затікання в приміщення, тобто у виставкові зали, експозицію. Це було тому, що фасад ратуші руйнувався, падав на покриття на другому поверсі. Руйнувалися дахи, і таким чином були збитки в наших музейних залах. Ми є орендарями і просто перебуваємо в приміщенні ратуші, як орендарі. Ми, звичайно, хотіли би капітального ремонту, зокрема, ремонт дахів”, — розповідає Галина Беднарчик.

Востаннє капітальний ремонт фасаду ратуші проводили на початку 2000-х років. Тоді позолотили купол. У 2016-2017 роках облаштували тут оглядовий майданчик для туристів на найвищому ярусі будівлі.

Ігор Сенчук каже, що в ратуші поки не потрібно робити капітальний ремонт: “Ми підремонтуємо карниз, усунемо окремі тріщини, які були з протилежної сторони, і, я думаю, що буде все добре”.

Cпорудили теперішню ратушу в Івано-Франківську в 1935-му році. Вона належить до пам’яток архітектури місцевого значення. Це вже четверта ратуша, яку збудували у місті, розповідає краєзнавець Іван Бондарев: “Це дуже цікавий історичний будинок, бо, не зважаючи на численні перебудови, сам стрижень ще давній, з кінця XVII століття. Також наша ратуша вважається однією з наймолодших і, наскільки мені відомо, більше таких ратуш, збудованих в стилі конструктивізму, в Україні точно немає. Нагорі ми бачимо такі от рослинні орнаменти. Вони з’явилися за радянської доби. Раніше на тому місці в міжвоєнний період, коли тільки ратушу відкрили, в 1935-му році, там були такі бронзові орли, які символізували Польщу”.

Читайте також: Блогери зняли відео про найцікавіші місця Франківщини для туристів. ВІДЕО.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...