Мед Атлант

Реформа освіти в дії. У двох школах Болехівської ТГ скорочують кількість класів

У двох школах Болехівської територіальної громади, що на Прикарпатті, скорочують кількість класів – вони переходять на дев’ятирічне навчання.

Мова йде про заклади в селах Поляниця та Гузіїв, пише Суспільне Карпати.

За словами начальника управління освіти Болехівської міської ради Богдана Мельника, коефіцієнт наповненості класів в цих школах — трохи більше 13 учнів, в той час, як, згідно із нормативами, учнів повинно бути 20. Класи управління освіти планує закрити з 1-го вересня 2021-го року.

За тиждень до сесії Болехівської міської ради, де планують розглянути питання про закриття закладу, у спортзалі Поляницької школи провели громадські слухання.

З 1-го вересня школа повинна перейти на дев’ятирічне навчання. Учням 10-11 класів пропонують продовжити вчитися у школі села Тисів – це близько 4 кілометри – або у селі Козаківка, до якої 7 кілометрів.

Бабуся школярки Оксана Конрад, каже, що не вірить у те, що міська рада організує для дітей регулярне довезення.

Як діти мають навчатися? Чого вони мають їхати кудись? Довезення в нас не буде. Вони хваляться, що є чотири автобуси. Напевно, від грудня він не їздив. І коли діти мали вчитися? А далі – карантин, локдаун, рік пройшов. Як буде організовано довезення дітей?, — каже бабуся школярки.

Директор Поляницької школи Зеновій Дубів визнає, що з довезенням дійсно можуть виникнути проблеми: “Тому що бувають різні погодні умови, шкільний автобус не може виїхати туди. Діти тоді цей день прогулюють”.

олова профспілки Болехівської міської організації працівників освіти Ігор Берізко каже, що зараз у громади є чотири автобуси на сім шкіл. За його словами, якби не погані дороги, цього транспорту вистачило би.

Справа – який стан доріг – і як автобуси витримають то все, розумієте? Якщо будуть гарні дороги, то 20 км – це нормально, небагато, — каже Ігор Берізко.

Станом на сьогодні в 10-му класі Поляницької школи навчаються дванадцятеро школярів.

Христина Попович та Вікторія Конрад добираються до школи із села Бубнище. Кажуть, разом з іншими однокласниками вирішили, що до іншої школи перейдуть разом. Планують перевестися до Тисівської, адже вона розташована ближче, і до неї легше добратися.

Ми просто в безвиході. Ми не знаємо, що робити далі взагалі, як нам буде в тій школі. Попереду в нас ЗНО. Адаптуватися в іншій школі дуже важко, — каже Христина Попович.

“Ми стільки років просили два автобуси, щоб ми не чекали, поки автобус забере з Козаківки дітей – він їх відвозить, а потім нас. Але цього не зробили. А тепер вони гарантують нам другий автобус? Я в це не вірю”, — розповідає Вікторія Конрад.

Марія Стельмах – мама двох школярок: 11-го та 8-го класів. Каже, перехід до іншої школи створює кілька проблем.

По-перше, дівчатам доведеться раніше вставати та пізніше повертатися додому. По-друге, дехто з батьків не зможе заплатити за обіди у школі, а зараз діти бігають їсти додому під час великої перерви.

В іншу школу діти підуть – там треба збільшити класи, бо навантаженість буде завелика. А збільшивши класи, треба збільшити і штат. Навіщо робити це: закриваючи тут, збільшувати там? Однакове фінансування. Витрати, напевно, навіть будуть більші. Наприклад, на те саме пальне – дітей треба возити постійно. Приїхав, тут постояв автобус і потім поїхав після закінчення уроків, — каже мама школярів.

Директор Поляницької школи Зеновій Дубів закриття класів пояснює освітньою реформою. Каже, відповідно до законодавства, середня наповненість класів повинна становити 20 учнів. У Поляницькій школі цей показник становить 13,5. Зараз у школі працюють 33 вчителі, які навчають 163 учнів.

Поставлено так, що дві школи є – наша Поляницька 1-3 ступеня і Гузіївська, де найменше дітей. І тому ми починаємо цю, скажемо, непривабливу таку дію першими. Ну, але це ми за правилами держави граємо. Це не моя примха, не примха міського голови чи начальника управління, – каже директор Поляницької школи Зеновій Дубів.

На думку батьків, недофінансування можна компенсувати, скоротивши педагогічний колектив. Зокрема, у школі є чотири історики та філологи і два вчителі пенсійного віку.

За словами начальника управління освіти Болехівської міської ради Богдана Мельника, тип школи змінюється згідно з реформою. Школи, де середня наповненість класів – 20 учнів, повинні стати ліцеями, якщо учнів менше – гімназіями, і перейти на 9-річне навчання. Готуються в управлінні й до звільнення педагогів.

У нас є домовленість з керівниками – я їх просив, міський голова їх просив, щоб ті школи, в яких буде можливість працевлаштувати тих, хто вивільниться, чи, відповідно, не матиме відповідного навантаження, щоб вони десь надали їм місце праці. Поки що домовленість така є. І сподіваємося спільно її реалізовувати для того, щоб не ущемити вчителів, – каже Богдан Мельник.

Остаточне рішення щодо зміни типу шкіл у Поляниці та Гузіїві розглянуть на сесії міської ради 23-го квітня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...