Мед Атлант

Для прикарпатських школярів провели вікторину про загиблих учасників АТО/ООС

На Косівщині провели годину-гру для школярів про місцевих загиблих учасників АТО/ ООС. Для нагородження переможців запросили і родичів загиблих.

З 2014-го року у зоні АТО/ООС загинули п’ятеро військових із Косівщини. Серед них — син Василя Бурдяка із села Город Тарас Бурдяк. Спочатку чоловік брав участь у Революції Гідності. На Майдані отримав черепно-мозкову травму, а влітку 2014-го пішов добровольцем у зону АТО, де воював майже рік. Помер від зупинки серця, пише Суспільне Карпати.

“Потім дали заключення, що це від контузії. Міна розірвалася під станцією Дмитрівка. Хтось здав їх з місцевих і градом усіх накрило. Він мені розказував, що не знав, де є земля, а де є небо. У нього була важка контузія, а він пішов на фронт далі”, – розповідає Василь Бурдяк.

Брат Надії Самак Микола був стрільцем 80-ї Десантно-штурмової бригади. Загинув у січні 2015-го року при обороні Донецького аеропорту. Чоловіка поховали у Дніпрі як невідомого солдата. Тіло героя на Косівщині перепоховали через рік.

“Не могли його впізнати, робили ДНК, розкопували могилу тата, щоб зробити ДНК. Дуже важко було, – розповідає Надія Самак. – Робили багато ДНК по одягу, по шапці. Шапка збіглася з двома, і ми не знали, чи то він, чи ні”.

Під час години-гри “Дзвони пам’яті” у селі Стопчатів учні Акрешорської гімназії презентували власну книгу про Миколу Самака. Працювали над нею приблизно три місяці, розповідає учениця Галина Габорак.

“Ми брали інтерв’ю у 15-ти респондентів, серед яких є рідна сестра Миколи Самака, його перша вчителька, класний керівник, його друзі, побратими. Вони нам розповіли цікаві історії про життя Миколи”, – зазначила Галина Габорак.

Гра складалася із представлення команд та відповідей на запитання про загиблих учасників АТО/ООС із Косівщини. Перемогли у вікторині учні Яблунівського ліцею.

“Я особисто дізналася, що є багато різних людей, яких я не знала, що вони існували. Але я дізналася, що вони були дуже сильні духом і були героями нашої держави, нашими земляками, завжди були готові захищати Україну. Я думаю, що це дуже важливо пам’ятати”, – розповіла учениця Яблунівського ліцею імені Івана Франка Ліліана Блащук.

Громадська організація “Обласна спілка членів сімей загиблих та безвісти зниклих у зоні АТО” і обласний відділ Міністерства у справах ветеранів проводять такі вікторини уже декілька років у різних районах області. Завершальний етап планують організувати в Івано-Франківську, де зустрінуться переможці ігор з різних районів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...