Мед Атлант

ЦВК відмовила Вірастюку в реєстрації народним депутатом

Центральна виборча комісія відмовила Василю Вірастюку у реєстрації народним депутатом України. Відповідне рішення ЦВК ухвалила на засіданні 5 травня.

Членкиня комісії Вікторія Глущенко повідомила, що наразі скасований протокол про результати виборів в округу № 87, а відтак у комісії немає підстав для реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом України, пише Суспільне Карпати.

“ЦВК постановляє: встановити відсутність правових підстав для реєстрації Вірастюка Василя Ярославовича народним депутатом України згідно з поданою ним заявою, зареєстрованою у ЦВК 27-го квітня. Копію цієї постанови надіслати Вірастюку, а постанову оприлюднити на офіційному сайті ЦВК”, — сказала Вікторія Глущенко.

За це рішення проголосували 12 членів ЦВК. Заступник голови Центральної виборчої комісії Віталій Плукар зазначив, що зараз у ЦВК шукають варіанти вирішення цієї ситуації, проте на сьогодні правильного юридичного шляху немає. Наразі ЦВК опрацьовує це питання, щоб все-таки встановити результати виборів народного депутата у 87 округу.

Нагадаємо, першого травня Велика Палата Верховного Суду ухвалила постанову, якою визнала протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів на 87 округу.

Нагадаємо, 28 березня на округу 87 з центром у Надвірній відбулися проміжні вибори у Верховну Раду України.

1 квітня ОВК завершила приймати протоколи виборів від дільниць, проте 20 із них відправили на перерахунок. Майже тиждень окружна виборча комісія перераховувала бюлетені, щоб встановити результати голосування. Впродовж цього часу двічі до поліцейських надходили повідомлення про замінування ОВК, приїжджала група депутатів від “Слуги народу” на чолі з Миколою Тищенком, змінювалися члени та голови окружної комісії, переривалося безперервне засідання ОВК. На п’яти ДВК голосування визнали недійсним, ще на шести дільницях виявили нестачу бюлетенів за кандидата Шевченка.

4 квітня о 6:30 на Франківщині в окружній виборчій комісії округу № 87 завершився підрахунок голосів. О 6:50 члени ОВК проголосували за те, щоб визнати вибори дійсними. Відповідно до підсумкового протоколу, кандидат від “Слуги народу” Василь Вірастюк переміг — 31,25 %. За Олександра Шевченка проголосувало 29,69 %.

Після оприлюднення результатів голосування кандидат у нардепи Олександр Шевченко подав позови у суди.

5 квітня голова Центрвиборчкому Олег Діденко повідомив, що ЦВК не оголосить переможця проміжних виборів в округу 87 на Івано-Франківщині, поки не буде остаточних рішень щодо справ про фальсифікації, які зараз розглядають у судах.

Станом на 9-го квітня, Івано-Франківський окружний адміністративний суд скасував постанови ОВК про визнання недійсним голосування на 5-ти дільницях — у Маняві, Яремчі, Микуличині, Парищі та Манастирчанах.

12 квітня Центрвиборчком зобов’язав ОВК № 87 скласти уточнений протокол результатів довиборів до Ради на одномандатному виборчому округу з урахуванням рішень судів.

13 квітня Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові не задовольнив апеляції ОВК округу № 87 щодо визнання недійсними виборів на дільниці у Монастирчанах. Загалом окружна виборча комісія повинна була зробити перерахунок голосів.

14 квітня приблизно о 22:30 окружна виборча комісія склала уточнений протокол результатів довиборів до Верховної Ради на округу № 87. При доопрацюванні врахували рішення судів, які вступили в дію.

22 квітня Центральна виборча комісія встановила результати виборів народного депутата на 87-му округу. Переміг кандидат від партії “Слуга народу” Василь Вірастюк.

На Івано-Франківщині поліція розпочала 17 кримінальних проваджень, пов’язаних із порушеннями під час довиборів на 87 округу з центром у Надвірній. Зокрема, 12 із них — через порушення виборчого законодавства, ще п’ять стосуються виборчого процесу. Загалом правоохоронці отримали 113 повідомлень про ймовірні порушення.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...