Мед Атлант

З музикою і виставкою. У Франківську презентували фільм про кіборгів. ФОТО

Сьогодні, 17 травня, в Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Івана Франка презентували кінофільм “Трохи нижче неба”.

Це історія про чотирьох “кіборгів”, військових 80-ї бригади Збройних Сил України, які загинули під час боїв за Донецький аеропорт. Стрічку привезли до Івано-Франківська автор і продюсер фільму Михайло Ухман та режисер Руслан Горовий. Також у драмтеатрі організували тематичні виставки.

Фільм про Донецький аеропорт. Про внутрішній бій, про переживання матерів, про те, що відбувалося у стінках аеропорту. Це не екшн, не фільм для насолоди. Ми 2 роки збирали матеріал. Ми показуємо фільм гімназистам, школярів. Ми показуємо фільм молоді, щоб вони знали про війну, – розповідає Михайло Ухман.

Чоловік сам був на війні. І досі їздить на фронт. Каже, що в Західній Україні та й у містах подалі від бойових дій не відчувається війна.

В основі фільму біль матерів, сестер, дружин. Про те, що відчувають ті, хто чекає військових. Кадри фільму знімали самі військові на телефон. Також у фільму відеоінтерв’ю з самими воїнами з різних міст.

Не потрібно вмирати за країну. За нею потрібно вбивати, – додає Михайло Ухман.

Лейтенант Роман Якимів з 24-ї бригади. Дня нього війна почалася з Майдану. Він по сьогодні захищає кордони України.

Фільм зняв мій бойовий товариш Михайло. Стрічку буду дивитися уже 3 раз. Вона бере за душу. Фільм важкий, це дійсно реальні історії. Кожен метр лінії розмежування залитий потом, кров’ю і сльозами. Про кожний куточок цей можна знімати фільми.

Оператор фільму Сергій розповідає, що фільм вийшов живий:

Ми опитали 30 людей. Вийшло 40 годин записів. При монтажі не використовували закадровий голос. Треба уважно дивитися, щоб усе було зрозуміло. Військові давали те, що знімали на війні. Деякі кадри давали журналісти. У 2014 були телефони гіршої якості і це видно у фільмі. Нема жодного постановочного кадру.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...