Мед Атлант

“Місто, з якого почалася війна”: у Франківську презентували книгу про життя окупованого Слов’янська

В Івано-Франківську сьогодні, 20 травня, презентували документальне видання “Місто, з якого почалася війна”.
Це книга зі свідченнями 78 постраждалих та свідків порушень прав людини у Слов’янську під час його окупації російськими терористичними угрупованнями. Слов’янськ став першим окупованим містом, на прикладі його, можна говорити, яким було життя в інших окупованих містах.
Презентацію організувала громадська організація “Молода Просвіта Прикарпаття”.
“Разом з Коаліцією “Справедливість заради миру на Донбасі” збирати відомості я розпочала у 2015 році. Спершу документувала порушення прав людини щодо осіб, які перебували у незаконних місцях позбавлення волі, а далі про те, як полонені отримували меддопомогу. Досвід Слов’янська – важливий для всієї України. Бо згодом майже за аналогічним сценарієм окуповували й інші громади Донецької області”, – розповіла керівниця “Молодої Просвіти Прикарпаття” Євгенія Бардяк, яка авторкою одного з розділів книги.
Збірки розповсюджуються безкоштовно, а також є в мережі.
На презентацію приїхали громадські діячки з Києва – представниця “Східноукраїнського центру громадських ініціатив” Надія Нестеренко та представниця БФ “Восток SOS” Наталія Каплун.
Надія Нестеренко – авторка розділу про вплив російської пропаганди. Вона опитувала місцевих жителів, які перебували в місці під час окупації.
Книга “Місто, з якого почалася війна” про реакцію місцевої влади, розгортання російської пропаганди, переслідування через віру, незаконні затримання, катування і вбивства, випадки торгівлі людьми, вплив війни на життя дітей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...