Мед Атлант

“Чілдрен Кінофест”: у Франківську триває показ фільмів, які зняли діти

16 фіналістів щорічного конкурсу короткометражних фільмів, знятих дітьми, показали 1 червня в Івано-Франківську в межах “Чілдрен Кінофесту”.

Фестиваль мистецтва кіно для дітей і підлітків відбувається безкоштовно в кінотеатрах понад 20 українських міст, зокрема й на Промприладі в Івано-Франківську, пише Суспільне .

Короткометражний фільм “Головний урок” про школярку, яка заплуталася в часі, іванофранківцям презентує п’ятнадцятирічна Дарія Іванович із Чернівецької області. Дівчина розповідає, що захоплюється кіномистецтвом давно, проте участь у конкурсі “Чілдрен Кінофест” взяла вперше.

 Зі своєю творчою групою ми знімаємо короткометражні фільми вже давно, але для себе. Зйомки відбувалися у мене в школі. Актори – це моя двоюрідна сестра, брат, також мама допомагала. Ми знімали влітку. Нам дуже поталанило, адже моя мама — вчителька, і в неї були ключі від школи. Ми могли туди пробратися і знімати все, що нам хотілося, — розповідає Дарія Іванович.

Дівчина каже, що сценарії до фільмів пише сама, також знімає відео, а потім монтує його.

Батько Дарії Володимир Іванович підтримує її захоплення:

Я дуже задоволений. Дочка вже давно займається, ще починала з 10 років на старенький телефон “Nokia” знімати. Потрошки-потрошки на відеокамеру, на фотоапарат. Довелося придбати програму ліцензовану.

Переглянути та проголосувати за кращий короткометражний фільм прийшла Леся Солоджук із дітьми. Вважає, що кіно зняте школярами – це особливе мистецтво.

Я їм все пояснила. Кажу, ви будете дивитися, це дітки знімали. Це ж не такі мультфільми, які в YouTube є, а набагато цікавіше. Тому нам цікаво, зараз будемо дивитися, що нам сподобається. Будемо голосувати обов’язково. Діти самі голосуватимуть, я думаю, що вони зможуть це зробити, — каже глядачка Леся Солоджук.

Співорганізаторка “Чілдрен Кінофесту” в Івано-Франківську Наталія Петрейко розповідає, що він відбувається увосьме. На фестиваль запрошували діток пільгових категорій:

Наші учасники наприкінці кожного дня отримують анкету і голосують. Це все ми списуємо і передаємо інформацію в Київ. 6 червня — останній день фестивалю. Будуть відомі вже результати, хто виграє, хто буде фіналістом.

2 червня — останній день, коли можна побачити фільм із фестивалю “Чілдрен Кінофест” у кінотеатрі Івано-Франківська, а от показ онлайн триватиме до 6 червня. Саме тоді й оголосять переможця глядацьких симпатій конкурсу короткометражних фільмів.

Чілдрен Кінофест” – щорічний міжнародний фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків, який ознайомлює молоду українську аудиторію як з найновішими європейськими стрічками, так і зі світовою кінокласикою. Щорічний фільм-переможець фестивалю визначається шляхом прямого голосування глядачів – на вході до кінотеатру кожен відвідувач отримує бюлетень, за допомогою якого оцінює фільм.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...