Мед Атлант

Трилогія зцілення: на франківській сцені презентували музичну виставу “Планета радості”

Прем’єра музичної вистави “Планета радості” відбулася 20 червня в Івано-Франківську у залі філармонії імені Іри Маланюк.

Нею розпочали показ трилогії драмотерапевтичного проєкту “Драма. Діти. Терапія: трилогія зцілення”, що відбувається за підтримки Українського культурного фонду, інформує Суспільне Карпати.

На сцені виступили тільки діти. Найменшому актору, Максимові, – сім років, найстаршому, Іванові, – 17. Акторами стали вихованці театральної школи “ЖИВБУВПЕС” і Центру психологічної допомоги дітям “Серденько”. Вони грають історію про руду дівчинку на прізвисько Іржа, яку не сприймають однолітки, бо вона відрізняється від них. Дівчинка пише казку про руду кішку і в якийсь момент неначе перевтілюється в неї.

Трилогія зцілення: на франківській сцені презентували музичну виставу "Планета радості"

Марина П’ятничко каже, що співпереживала своїй героїні: “На початку я мало не заплакала – старалася передати образу Іржі, у якої забрали блокнот з її казкою, а коли вона була рада, то я теж дуже раділа. Я хотіла бути собою, але всі говорили, що я страшна й мене ніхто не любить. І я старалася стати такою, як всі, щоб сподобатися Сонцю, бо всі казали, що Сонцю подобаються такі, як вони. Але виявилося, що Сонцю все одно, хто я, – головне, щоб я була добра і позитивна”.

Трилогія зцілення: на франківській сцені презентували музичну виставу "Планета радості"

Для Назарія Андрїїва, який зіграв комара-блогера, сенс казки у тому, що головна героїня “хотіла чогось досягнути і досягнула, бо вона про це мріяла”.

Мене надихає, що в українському театральному просторі існує така можливість у кожної дитини проявити себе, – говорить глядач вистави, актор Богдан Пиндус-Пастух. – Прожити роль, забути на 45 хвилин про себе, а натомість стати кішкою, жабкою, вітром чи кимось іншим – це дуже складно.

Трилогія зцілення: на франківській сцені презентували музичну виставу "Планета радості"

Якщо брати до уваги, що майже всі діти – дебютанти, а це професійна сцена, професійне світло, то вони справилися на професійному рівні, – каже режисер, керівник театральної школи “ЖИВБУВПЕС” Ігор Захарчук. – Я дуже хвилювався за них і в кінці відчув клубок у горлі, а це значить, що результат від дітей був максимальний.

Сценарій музичної пригоди “Планета радості” створила за мотивами твору Наталії Абрамцевої “Руда казка” Таїсія Люта. Сценаристка і співрежисерка проєкту каже: “Чому ми стартували з життєрадісного мюзиклу? Наш слоган: “Злетна сила твоїх мрій”. Руде дівчисько Іржа, руда кішка мали мрію, і це дозволило їм не втратити себе, знайти своє сонце. Ми би хотіли, щоб всі діти і не тільки діти знайшли свій шлях у житті – це надзавдання нашого проєкту”.

Трилогія зцілення: на франківській сцені презентували музичну виставу "Планета радості"

Трилогія зцілення спрямована на дітей з психологічними травмами, але також це є звернення й до всього суспільства.

Найперший наш меседж – це самореабілітація, бо ми не зможемо змінити умови життя, але людина може змінювати власну долю, не зважаючи на обставини, – каже Таїсія Люта. – Це – драмотерапія за допомогою театральних методів, бо театр залучає всю психофізику людини. Гра є природним станом для дитини, тож усе відбувається для дитини непомітно.

Трилогія зцілення: на франківській сцені презентували музичну виставу "Планета радості"

За словами керівника Центру психологічної допомоги дітям “Серденько” Василя Серденька, до участі у проєкті залучили усіх вихованців. Загалом тридцятеро дітей, що брали участь у тренінгах, виставах та короткометражному фільмі, що знімається в межах проєкту.

Наступні вистави трилогії – драма-розтин “Вороги” та FAMILY SHOW “Вам треба розлучитись” покажуть 25 і 27 червня. Вхід на вистави – вільний, однак за попередньою реєстрацією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...