Мед Атлант

#ХрамиТвогоМіста: Церква святих Володимира і Ольги

Парафія святих Володимира і Ольги зародилася у невеликій каплиці, проте вже через місяць парафіяни будуть спільно молитися у новозбудованому, найбільшому у Івано-Франківську соборі. Церква Володимира і Ольги – улюблене вірянами місце зустрічі з Богом. Про зародження справжньої спільноти молільників та будівництво нового храму поділився настоятель парафії – отець Іван Яковлюк.

Історія: від маленької каплиці до величного храму

Парафія заснована 25 років тому, у 1996 році з благословення Владики Софрона Дмитерка. Першим парохом став отець Роман Паньків. Каплицю по вулиці Вовчинецька, 223 будували силами тоді ще діючого заводу Позитрон. Назвали святиню на честь святих Володимира і Ольги. Священники хотіли створити саме храм українських святих, адже в 90-их роках таких церков існувало мало. З самого початку зародився задум будівництва великого цегляного храму, адже парафія охоплювала район від Гірки аж до кінця Каскаду.

Будівництво нової церкви з благословення Владики Софрона розпочалося 18 років тому, проте на 3 роки призупинилося. Згодом, 15 років тому, коли отець Іван Яковлюк став парохом, він взяв під своє керівництво непростий процес спорудження нової святині. Так розпочалося будівництво величного храму, квадратурою в 1300 м². Унікальність собору в тому, що він складається з двох ярусів: як знизу, так і зверху можуть одночасно служитися Божественні Літургії.

Маленька каплиця багата на вірян

Парафія досить велика, адже налічує близько 14 тисяч мирян. В каплиці служать 2 священників – парох о. Іван Яковлюк та сотрудник о. Володимир Широкий. Парафія – жива у діяльності спільнот Матерів в Молитві, Апостольства доброї смерті, вівтарної дружини (40 дітей) та потужної катехитичної школи.

На парафії досі діє хор, який було засновано з закладенням першого каменю. З перших хористів залишилося лише 4 людей, проте склад поповнився новими учасниками. Інший хор працює 10 років. Двома колективами керують професійні регенти зі спеціальною освітою.

Щодня вірні мають можливість взяти участь у двох Божественних Літургіях. У неділю та свята після Утрені є три Літургії та молитви на оздоровлення. Храм щодня відкритий для відвідувачів.

Парафіяльна благодійність
Учасниці спільноти «Матері в молитві», окрім молитовної підтримки, збирають кошти та спрямовують їх на допомогу сиротам, немічним та самотнім людям.

Ще однією благодійною ініціативою є скляна скринька при вході до храму. Усі бажаючі можуть помістити у скриньку харчові продукти. Потребуючі можуть зайти і забрати необхідні харчі. Ініціатива полюбилася парафіянам і стала доброю традицією. Люди, йдучи з магазину, часто заносять олію, цукор, хліб та інші продукти. Скринька ніколи не буває порожньою. А ті, хто не може прийти по продукти, отримує їх від сестер або матерів в молитві, які з радістю несуть їжу нужденним в домівки.

Зведення нової святині
Отець Іван розповів про те, щоб побудувати рукотворний храм з дерева чи каменю, потрібно спершу побудувати храм людських душ. Необхідно об’єднати парафіян, та дати їм розуміння, що все має будуватися чесно та справедливо, На парафії працює ревізійна комісія, яка щокварталу дає звіт по доходам. Незалежні експерти необхідні для прозорості фінансових справ. Проте, церква духовна куди важливіша побудови мурів. Храм будується любов’ю, злагодою і довірою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...