Мед Атлант

За рахунок бюджетних коштів можуть знищити заказник на річці Лімниці

Івано-Франківське обласне управління екології та природних ресурсів дозволило змінити русло річки Лімниця на території ландшафтного заказника у Калуському районі. Про це стало відомо з реєстру впливу на довкілля.

Йдеться про заходи з «боротьби зі шкідливою дією вод», які ініціювало Дністровське басейнове управління водних ресурсів. В селі Перевозець Калуського району на річці Лімниця мають побудувати берегоукріплювальні споруди та скорегувати русло річки для покращення його пропускної здатності. Для цього русло прокопають на 480 м та влаштують дві тимчасові ґрунтові перемички  довжиною 1,75 м та 2,8 м. Роботи триватимуть три місяці, пишуть “Наші гроші. Львів”.

Ділянки планованої діяльності. Джерело: Звіт ОВД.

Згідно з законодавством, для здійснення таких робіт необхідно пройти процедуру з оцінки впливу на довкілля. Вона розпочалася ще у вересні 2020 року, тоді оприлюднили повідомлення про план робіт. На етапі пропозицій до звіту ОВД громадська організація «Українська природоохоронна група» рекомендувала провести польові дослідження про кількість видів флори та фауни в ділянці, де планують проводити роботи, оскільки ця територія має статус ландшафтного заказника.

Заказник створили у 1979 році з метою збереження природного комплексу вздовж русла річки Лімниці як цінного джерела чистої питної води та сприятливого середовища для існування цінних промислових видів риб: марени, рибця та гірської форелі.

Попри застереження екологів, висновок з оцінки впливу на довкілля є позитивним. В документі йдеться про те, що негативний вплив на іхтіофауну буде короткостроковим і не призведе до безповоротних наслідків. А запланована діяльність не матиме негативного впливу на об’єкт природо-заповідного фонду, оскільки заплановані заходи спрямовані на покращення стану річки.

«Іхтіофауна річки не потерпить будь-якого впливу в зв’язку з можливістю швидкого переміщення з ділянок з несприятливим станом в більш сприятливі для їх життєдіяльності ділянки. Негативні явища будуть тимчасові і за деякий час гідробіогеоценоз річки повністю відновиться до базового рівня» – йдеться у звіті.

Натомість еколог Олексій Василюк з «Української природоохоронної групи» переконаний, що такі дії – це фактично знищення природного заказника.

«Боротьба зі шкідливою дією вод – це часто просто імітація роботи в екологічному напрямку та освоєння коштів з обласного екологічного фонду», – говорить він.

Минулого 2020 року, за даними Дністровського басейнового управління, на виконання заходів із захисту від шкідливої дії вод в Івано-Франківській та Закарпатській областях (територія якою опікується дане басейнове управління), було виділено 13,86 млн грн.

А от у Львівській області щороку на заходи з розчищення русел дрібних річок витрачають від 3 до 8 млн грн. Львівські екологи також стверджують, що здійснювати протипаводковий захист і розчищати русла дрібних річок в більшості випадків немає сенсу.

В ситуації з ландшафтним заказником річка Лімниця, де розмножують цінні види риб, це може мати негативні наслідки для екосистеми річки. Щоб зберегти заказник активісти «Української природоохоронної групи» планують звертатися зі скаргами з приводу цієї ситуації до обласного департаменту екології та Міндовкілля.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...