Мед Атлант

До 1 вересня прикарпатцям необхідно сплатити майнові податки

Мешканці Івано-Франківщини уже отримали податкові повідомлення-рішення про необхідність сплати податку на нерухомість за 2020 рік. Чи всі громадяни повинні сплачувати цей податок та у який спосіб відбувається механізм його нарахування повідомила під час брифінгу начальник відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області Мар’яна Мороз.
За словами керівника підрозділу податкової служби, податок на нерухомість необхідно сплачувати тим громадянам, у власності яких є квартира, площею понад 60 кв.м або ж будинок, квадратура якого сягає більше 120 кв. м. Також виникає обов’язок сплати податку й у випадку одночасної власності у громадян і квартири, і будинку, сумарна площа яких більша за 180 квадратних метрів, пише “Дзеркало медіа“.
Відповідно до чинного податкового законодавства, роз’яснює Мар’яна Мороз, за кожен “зайвий” квадратний метр необхідно сплатити податок, який розраховується за ставками, що самостійно визначає місцева влада тієї чи іншої територіальної громади, проте така ставка не повинна перевищувати 1,5 відсотки від мінімальної зарплати. До прикладу, мешканці м.Івано-Франківська, за рішенням міської ради, сплачуватимуть податок на нерухомість, як і в попередні роки, за ставкою 0,5 відсотка. Однак, хоча ставка податку для них і не змінилася, зауважила податківець, зростання мінімальної заробітної вплинуло на збільшення суми податку, зокрема наразі за 1 кв.м івано-франківцям необхідно буде сплатити 23 грн.60 коп, проти минулорічних 20 грн 86 коп.
А от власникам елітного житлового майна, тобто тим, хто володіє квартирою, площею понад 300 кв.м чи будинком, більшим за 500 кв.м. доведеться сплати ще й так званий податок на розкіш – додаткових 25 тис. грн за кожен об’єкт.
Усі необхідні платіжні реквізити, продовжує Мар’яна Мороз, вказані в податкових повідомленнях-рішеннях, які громадяни отримали до 1 липня цього року. Також у повідомленнях вказана сума до сплати та об’єкт оподаткування. Сплатити податок необхідно протягом 60 календарних днів з моменту вручення такого повідомлення-рішення, тобто до 1 вересня цього року.
Проте, якщо з якихось причин громадяни не отримали таке повідомлення-рішення, або ж у ньому, на думку платників, вказані недостовірні дані, то в такому випадку їм необхідно звернутися до податкової служби за місцем реєстрації та провести звірку даних. У разі підтвердження неточностей, платнику виписують нове повідомлення-рішення, а попереднє – анульовують.
Є окремі категорії громадян, для яких держава передбачила певні пільги і яким не потрібно сплачувати податок на нерухомість. Це багатодітні сім’ї, діти-сироти, діти з інвалідністю, учасники ООС та їхні сім’ї, а також дитячі садки, школи, релігійні організації, громадські організації інвалідів.
Також Мар’яна Мороз нагадала громадянам, що майнові податки наповнюють місцеві бюджети. Тож сумлінна сплата податків громадянами сприятиме розвитку саме того міста, села чи селища, в якому мешкають самі громадяни.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...