Мед Атлант

Життя після стихії на Франківщині. Селяни рахують збитки, влада шукає гроші

Через негоду у двох районах Івано-Франківщини відбулися зсуви ґрунту. Рух на окремих ділянках доріг обмежений для вантажівок. Проїхати можна лише легковими автівками, пише Суспільне Карпати.

Господарська будівля Любові Кузів розташована біля обриву, що утворився на вулиці Франка у селищі Ворохта Надвірнянського району. Жінка показує місце, де вже під дошками виникло провалля.

Життя після стихії на Франківщині. Селяни рахують збитки, влада шукає грошіСуспільне Карпати

Життя після стихії на Франківщині. Селяни рахують збитки, влада шукає гроші

Навесні цього року жінка укріпила берег мішками з піском, проте, каже, це його не вберегло від цьогорічної стихії

“Від літнівочки (літній будинок — ред.) пів метра це все пішло і завалилося, бо дощ падав. Я вранці встаю, а це все суне вниз до річки. Була велика вода. Якби це було ще не укріплено, що я оце поукріпляла, то все було б у річці”, — каже Любов Кузів.

Далі на вулиці розташований будинок Василя Михайлюка. Помешкання теж межує з прірвою, яка, каже господар, почала утворюватися тут ще чотири роки тому.

Василь МихайлюкСуспільне Карпати

Василь Михайлюк

“Трохи страшно, ну та що зробити, а куди піду? Куди вже піду на старі дні. 70 років, куди йти? Та обсунулося там і пішло, та й все. То там нічого не можеш зробити. Хіба би якісь габіони клав”, — розповідає Василь Михайлюк.

Причиною того, що на вулиці Франка щороку утворюється все більше провалля, жителі села називають потік, який тут протікає.

Життя після стихії на Франківщині. Селяни рахують збитки, влада шукає грошіСуспільне Карпати

Життя після стихії на Франківщині. Селяни рахують збитки, влада шукає гроші

5 липня на місці, де утворився обрив, працювала комісія. Ця проблема, каже завідувач сектору цивільного захисту Ворохтянської селищної ради Володимир Петрованчук, для селища не нова: “На перших порах думаємо виготовляти проєктно-кошторисну документацію, тому що жодне фінансування не буде відбуватися без кошторисів. Ну і, якщо Бог дасть, надіюся на допомогу в другому році. Десь буде кошторисна документація. Як то кажуть, бодай потрошки класти габіони, бодай на поворотах, де найбільша загроза підмивання”.

Завідувач сектору цивільного захисту Ворохтянської селищної ради Володимир ПетрованчукСуспільне Карпати

Завідувач сектору цивільного захисту Ворохтянської селищної ради Володимир Петрованчук

Крім обриву, стихія частково зруйнувала міст, що з’єднує Ворохту із селом Вороненко. Киянин Валерій Кучковський приїхав у Ворохту на відпочинок із сім’єю. Розповідає, що провалля на мості спочатку не побачив.

“Звичайно, страшно так. Добре, якби він був не в такому стані, тому що це ризик. Тут, мабуть, єдине місце, де промито, є просто вузькі дороги більш-менш у дворах, які після дощу дуже слизькі кам’яні. Там досить також важко їхати”, — ділиться Валерій Кучковський.

Життя після стихії на Франківщині. Селяни рахують збитки, влада шукає грошіСуспільне Карпати

Життя після стихії на Франківщині. Селяни рахують збитки, влада шукає гроші

Руйнується частина конструкції мосту вже не вперше, розповідає селищний голова Ворохти Олег Дзем’юк. Через таку ситуацію в цю частину Ворохти не може доїхати будь-яка вантажівка, ні екстрені служби. Проте грошей на ремонт у селищної ради немає, та й шлях перебуває на балансі ДП “Дороги Прикрапаття”.

“Ми зідзвонилися з керівництвом державного підприємства “Дороги Прикрапаття”, і нам пообіцяли, що нададуть відповідні труби, будуть проведені найближчим часом роботи, щоб ліквідувати наслідки цієї локальної повені”, — каже Олег Дзем’юк.

Голова Ворохтянської ТГ Олег Дзем’юкСуспільне Карпати

Голова Ворохтянської ТГ Олег Дзем’юк

Суспільне намагалося отримати коментар від керівника ДП “Дороги Прикарпаття” Андрія Сазонова, проте на телефонні дзвінки він не відповідав.

“У нас є серйозне питання по дорогах у Верховинському районі. Це Ільці-Буркут біля села Дземброня. Там відбувся зсув дорожнього полотна і на цей момент рух транспорту є, але це рух тільки легкового”, — розповідає начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимир Стебницький.

Крім зсувів ґрунту у Ворохті, на Прикарпатті стихія, що була цими вихідними, підтопила й вулиці, і житлові будинки у Тисмениці, Кривотулах та Обертині.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...