Мед Атлант

Через зміни до податкового кодексу Франківськ може втратити 40 мільйонів гривень

40 мільйонів гривень надходжень може втратити Івано-Франківськ, якщо нардепи у другому читанні ухвалять законопроєкт про те, щоб із місцевих бюджетів забрати 5 % акцизу від продажу цигарок.

вано-Франківська міська рада звернулася до голови Верховної Ради та нардепів із проханням не підтримувати законопроєкт, який може позбавити громади цих надходжень, пише Суспільне Карпати.

Законопроєкт № 5600, що пропонує спрямувати 5 % акцизного податку з продажу цигарок не у місцеві бюджети, а в державний, забере з бюджетів усіх територіальних громад України майже три мільярди гривень, каже депутат міської ради Степан Руднянин. 1 липня проєкт закону у першому читанні підтримали депутати Верховної Ради, а зараз Івано-Франківська міська рада просить нардепів не голосувати за нього у другому читанні.

“Прийняття таких ініціатив про скасування роздрібного акцизу на тютюнові вироби – це відкат назад децентралізаційної реформи, — вважає Степан Руднянин. — Це посилення негативних тенденцій перенесення та вилучення низки ресурсів громад на вищий рівень, що в результаті зведе нанівець усі докладені зусилля щодо децентралізації. Також місцевий акциз є дієвим інструментом боротьби з тіньовою економікою та контрабандою”.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук каже, бюджети громад Прикарпаття можуть втратити понад 100 мільйонів гривень. Він називає імовірну причину того, чому нардепи підтримують цей законопроєкт.

“Ми можемо проаналізувати все, що відбувається в частині змін до законодавства наповнення місцевих бюджетів. Це — акциз нафтопродуктів – великий бізнес, – мовить Юрій Стефанчук. — Пайова участь – забудовники – великий бізнес. Тютюн – сьогодні піднімається акциз тютюну – це великий бізнес. Тобто ми розуміємо, що сьогодні великий бізнес має можливість і силу лобіювати свої інтереси у Верховній Раді”.

Аби громади не втратили надходження, Асоціація міст України направила лист до Міністерства фінансів. Це, зі слів Стефанчука, зробили для того, аби у міністерстві змоделювали механізм зарахування акцизного податку у зворотному напрямку.

“Мається на увазі, що цей акциз буде підніматися в державний бюджет, і відповідно до механізму, затвердженого змінами до бюджетного та податкового кодексів, гроші будуть повертатися назад у місцевий бюджет”, – зазначив Юрій Стефанчук.

Законопроєкт № 5600 у першому читанні підтримали 264 депутати. Окрім Оксани Савчук, “за” проголосували усі мажоритарники від Прикарпаття. Аби дізнатися позицію нардепів Ігоря Фріса та Едуарда Прощука, Суспільне звернулося до представників їхніх пресслужб. Поки — без відповіді.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...