Мед Атлант

На Прикарпатті люди самотужки прокладають шлях після негоди

Майже 300 метрів дороги та частину берега річки Чечва зруйнувала вода у Нижньому Струтині Рожнятівської тергромади. Вода піднялася на 2 метри через дощі, які випали вночі з 20 на 21 липня. Без автомобільного сполучення залишилися 27 господарств.

За словами старости села Андрія Кравціва, якщо берег річки не укріплять, то наступного разу під час зливи може зруйнуватися міст, інформує Суспільне.

ьогодні жителі Нижнього Струтиня зібралися разом, щоб прокласти нову дорогу. Під шлях один із місцевих – Андрій Якимів віддав власний город. За словами старости села, чоловікові натомість виділять іншу земельну ділянку.

“Є десь 12-13 соток землі, такої доброї, родючої землі, на якій працювали діди-прадіди. Доведеться віддавати, а що робити? Людям потрібна дорога”, — каже Андрій Кравців.

“Навіть швидка допомога не може проїхати. Лікар мусив йти пішки. Багато старших людей тут живе, які потребують медичної допомоги. Тому треба дорогу зробити, — розповідає житель села Михайло Семків. — Тут кущі росли, треба було все повирізати. Допомога є, техніка є. Тому техніка теж щось зробить, зараз підсиплемо, бо по грунті не проїде автомобіль”.

За словами селищного голови Рожнятова Василя Рибчака, береги річки Чечва у Нижньому Струтині неукріплені. Територіальна громада не має грошей на такі роботи. Василь Рибчак звернувся до облдержадміністрації, депутатів облради та Дністровського басейнового управління водного господарства з проханням укріпити береги річки.

“Бюджет наш спланований на 2021 рік. Зараз знайти 200-300 тисяч гривень для виготовлення проєктно-кошторисної документації, проходження ОВД у нас немає. Я думаю, що у резервному фонді обласного бюджету є. Облдержадміністрація б виділила, вони можуть знайти такі кошти”, — зазначив Василь Рибчак.

Начальник обласного управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Володимир Стебницький повідомив, що зараз важко назвати джерело фінансування, адже поки невідомо, скільки коштуватимуть ці роботи.

“Їх необхідно проводити, тому що там живуть люди. Можливості будемо вишукувати. Ми не маємо документації, ми не маємо номінальної цифри, скільки це буде коштувати. Все залежить від багатьох речей. Фахівці побачать, можливо, мінімально можна буде стабілізувати ситуацію. І, звичайно, тоді вже більш конкретно підходити до капітальних робіт”, — сказав Володимир Стебницький.

За його словами, 23 липня працівники облдержадміністрації, Дністровського басейнового управління водного господарства та екологи обстежать місце, де вода зруйнувала дорогу. Поки цю ситуацію як надзвичайну кваліфікувати не можуть.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...