Мед Атлант

На Калущині чоловіку надали статус постраждалого від торгівлі людьми

Приблизно 47% українців працюють за кордоном нелегально. Усі вони — потенційні жертви торгівлі людьми. І якщо раніше в цьому контексті часто йшлося про сексуальну експлуатацію, то в останні роки набирає обертів трудове рабство.

 Заступниця міського голови Надія Гуш зазначила, що на жаль, у Калуській громаді, як і у інших містах не всі люди обізнані з темою торгівлі людьми. Тому вирішили підняти це питання і провести просвітницьку роботу, інформують “Вікна”.У трудове рабство може потрапити будь-хто незалежно від статі, віку чи освіти. Насторожити повинні обіцянки високої зарплати, бажання роботодавця забрати ваш паспорт, обіцянки виплатити зароблене пізніше. Щоб потрапити у залежність від експлуататора, не обов’язково навіть їхати за кордон. А діти, люди з інвалідністю або старшого віку нерідко стають жертвами, яких використовують у жебракуванні. Щоб цього не сталося, потрібно дотримуватися кількох важливих правил, каже директорка центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Галина Дидич, йдеться в сюжеті КМТ.

Перед тим, як їхати за кордон, людині обов’язково потрібно знати, куди вона їде. Перед тим, як підписувати угоди, необхідно дізнатися про те, що працевлаштування офіційне. А ще важливо залишити близьким свої контакти, адресу та зробити копію своїх документів.

У жодному разі людина не повинна віддавати власні документи, телефони навіть на крайню вимогу, заставу чи обіцянки кращого заробітку чи умов. Варто розуміти, що найкраща інформація — перевірена. Бо, на жаль, підставити можуть навіть рідні, друзі чи знайомі.

Якщо ви стали жертвою торгівлі людьми, звертайтесь у посольство України у тій країні, в якій перебуваєте. А по приїзду додому — до центру соціальних служб чи районної адміністрації. Після встановлення офіційного статусу жертви торгівлі людьми ви отримаєте право не лише на безкоштовну правову, медичну та психологічну допомогу, а й матеріальну. На сьогодні вона становить близько 7 тис. гривень.

Заступниця начальника управління соцзахисту Калуської РДА Наталія Мазур зазначила, що звернення осіб, які постраждали від торгівлі людьми, є конфіденційними. За її словами, у 2019 році до Калуської РДА надійшло два звернення щодо надання статусу постраждалих від торгівлі людьми. За результатами звернень одній особі надали такий статус, видавши посвідчення. Інші особі з певних причин відмовлено.

Фахівці кажуть: частіше за все, жертви торгівлі людьми не звертаються за допомогою, хоча згідно із законодавством право на відповідну заяву зберігається впродовж двох років з моменту настання самого випадку. Тож, у Калуші взялися за просвітницьку діяльність, щоб якомога більша кількість населення, принаймні, знала, куди можна звертатися за допомогою. Особливу увагу планують зосередити на старостинських округах.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...