Мед Атлант

Відновлення історії: у палаці Потоцьких презентували концепцію ревіталізації та розвитку комплексу

Сьогодні, 12 серпня, в Івано-Франківську на території колишнього палацу Потоцьких відбулась пресконференція з представленням концепції ревіталізації та розвитку палацового комплексу.

Раніше у Франківську не було позитивного досвіду зі створення ефективного підприємства, метою якого є збереження та розвиток напівзруйнованого, закинутого історичного комплексу – пам’ятки архітектури. По факту ми починали з нуля, – каже директор КП” Простір Інноваційних креацій Палац” Володимир Гайдар.

Архітектор наголошує, що реставрація – складний тривалий, багатоетапний науково-проектний процес, в якому задіяні фахівці з різних галузей.

Коли ми почали проєкт реставрації, ми розпочали з протиаварійних робіт, щоб якось зафіксувати дослідження. Ліве крило колишнього палацу є в найскладнішому стані, каже Гайдар. – Ми довго думали, як правильно завести комплекс до життя. І сьогодні ми готові все представити.

Від початку своєї роботи КП ПІК “Палац” працювало над цілісною концепцією ревіталізації та розвитку комплексу. Вона базується на збереженні та пристосуванні будівель та споруд в такому вигляді, який дійшов до наших днів з застосуванням необхідних реставраційних заходів та прийомів для максимального проявлення, розкриття, фіксації, музеєфікації усіх ціннісних елементів комплексу різних історичних періодів. Загалом, можна окреслити цінність комплексу, яка, власне, у великій мірі і полягає у нашаруванні різних історичних періодів життя міста та регіону загалом.

Ми ґрунтовно опрацювали перспективу розвитку та залученості палацового простору з метою об’єднання будівель та споруд в єдину систему. Вже зараз, за участі Національної спілки архітекторів України, готуємо матеріали для проведення відкритого міжнародного архітектурного конкурсу з перспективами розташування його матеріалів на провідних світових конкурсних платформах. На конкурсній основі також плануємо приймати рішення, щодо фінішного благоустрою території та деякі інтер’єрі рішення, – розповідає Гайдар.
Загалом кожному корпусу планують знайти своє застосування. На території в планах: ART-лабораторія, конгрес-центр, центр міжкультурного діалогу, представницький готель, ресторан, ART-HUB, театрально-концертний простір, мультимедійний музейний простір, реставраційний-hub.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...