Мед Атлант

Калушани подарували краєзнавчому музею єврейські мацеви

До музейно-виставкового центру Калуської міської ради привезли фрагменти мацев.

Дані фрагменти були частиною приватного будинку, а тепер стануть частиною краєзнавчого музею Калущини, повідомили в музейно-виставковому центрі, інформують “Вікна”.

Мацева — єврейський надгробок у формі вертикальної кам’яної плити, інколи металевої чи дерев’яної, з написами івритом та символічними рельєфами, що встановлюється на могилі для увічнення пам’яті померлого єврея.

Надгробок у євреїв трактується як святиня. Традиція встановлювати надгробний камінь в голові могили бере початок з глибокої давнини. Це робиться на знак поваги до покійного і для того, щоб його ім’я та місце поховання не були забуті. У країнах діаспори надгробок зазвичай встановлювали після закінчення 12 місяців після поховання. Головні традиційні положення щодо мацев визначають «Короткі закони трауру»:

Прийнято робити мацеви — пам’ятник на могилі покійного, щоб було відомо місце поховання його для всіх, хто прийде на могилу помолитися для піднесення душі покійного. Сини зобов’язані побудувати пам’ятник батькам, так як заповідь поваги до батьків діти зобов’язані виконувати навіть після їх смерті. Чоловік зобов’язаний зробити пам’ятник покійній дружині, а дружина для покійного чоловіка. За традицією прийнято робити пам’ятник до тридцятого дня після похорону. На пам’ятнику має бути написане ім’я покійного (якщо мав єврейське ім’я, то потрібно єврейське), ім’я його батька і дата смерті за єврейським календарем. Прийнято на пам’ятнику наприкінці напису вигравіювати літери, які є початковими буквами слів фрази „тге нешмато црура берор гахан“. Порядок відвідування могили на тридцятий день за традицією такий, як і на сьомий.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...