Мед Атлант

У селі Франківської громади 2 роки не можуть позбутися стихійного сміттєзвалища

Жителі села Підлужжя Івано-Франківської міської територіальної громади 2 роки не можуть позбутися стихійного сміттєзвалища. Люди пишуть заяви в поліцію, блокують вантажівки та готують позов до суду. Проте побутове сміття продовжують везти на те ж місце.

Житель села Підлужжя Роман Пристюк розповідає, що впродовж двох років в урочище “Підглинне” невідомі тоннами звозять побутові відходи. Чоловік каже, що внаслідок цього утворилися зсуви ґрунту, повалилися дерева, пише Суспільне.

Почали зсипати все підряд: і шини, і гуму, і пакети, і пластмасу – все пішло. Тут колись був потічок, його присипали. І вони не врахували, що це все може плисти вниз. Це і сталося насправді. 2 роки потихенько підсипали і зробили сміттєзвалище, – каже Роман Пристюк.

Жителька Підлужжя Наталія Кадлуб розповідає, що люди неодноразово зверталися з проблемою до місцевої влади та поліції, проте сміття продовжували звозити. Жінка каже, тоді селяни почали контролювати в’їзд вантажівок на територію самотужки.

Завезли декілька машин пластику, а потім засипали все землею, щоб не було видно. А вже в кінці, то так “обнагліли”, що вже возили все підряд. Ми зупиняли машини, – розповідає Наталя Кадлуб.

Односельчанка Мар’яна Грицак каже, що раніше в урочищі відпочивала з дітьми. Зараз через сміттєзвалище такої змоги немає. Окрім того, жінка розповідає, що весь непотріб потрапляє на її город.

Воно все тече, зокрема, в криниці. Відповідно, дітям вже не можливо ту воду давати. А пити потрібно і готувати їсти на чомусь теж. Ми вже не можемо брати цю воду, бо вона непридатна для пиття. Так само в городи підтікає, городина вже не така. Навіть присмак має, – розповідає Мар’яна Грицак.

 Місцевий житель Степан Стуй каже, що люди найняли адвоката та готують позов до суду.

Тут така маса сміття захоронена, тисячі тонн – це вже кримінал. Але нам головне, щоб його якось рекультивували. Нам не хочеться, щоби хтось сидів у в’язниці за це або платив якісь гроші. Вони возили сюди сміття і, напевно, заробляли на цьому гроші. Тому що, наскільки мені відомо, на сміттєзвалищі в Рибному за кожен автомобіль – “камаз” – треба платити 1 000 грн. А сюди возили великі машини, – розповідає Степан Стуй.

Заступник представника Держекоінспекції Карпатського округу Ігор Тимчишин розповідає, що перевірку цієї території уже проводили.

Ми виявили дійсно стихійне звалище відходів на масиві ділянок, виданих під індивідуальне будівництво людям. На час перевірки землекористувачі були відсутні. Це неуможливило безпосередньо виявити хто завозить ці відходи. Через це ми звернулися до обласної поліції. На даний час відповідь поліції на наш лист не надходила, – каже Ігор Тимчишин.

Голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків сказав, що знає про проблему. Проте вважає, що цією справою повинна займатися поліція.

“Я знаю, що там є сміттєзвалище. Знаю, що там неодноразово інспекція штрафувала того власника. Намагаємося діяти в межах закону. Ми будемо звертатися все-таки насамперед у поліцію, тому що це – приватна ділянка”, – каже Руслан Марцінків.

Кореспондентка Суспільного надіслала запит на отримання інформації щодо стихійного сміттєзвалища в Підлужжі в обласну поліцію. У пресслужбі сказали, що деталі справи повідомлять у відповіді на запит.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...