Мед Атлант

В Івано-Франківську помер професор одного з університетів

31 січня на 81-му році життя перестало битися серце вчителя і наставника багатьох поколінь студентів, професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, багаторічного професора кафедри всесвітньої історії, кандидата історичних наук, директора Інституту доуніверситетської та післядипломної освіти Ігоря Денисовича Іванцева.

Ректорат, профспілковий комітет, колективи факультету історії, політології і міжнародних відносин та кафедри всесвітньої історії глибоко сумують з приводу смерті колеги, висловлюють співчуття рідним і близьким покійного, – повідомляють на сторінці університету.
Довідково:
Іванцев Ігор Денисович (1942–2022) – кандидат історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Народився 3 січня 1942 р. у селі Делева Тлумацького району Івано-Франківської області. Протягом 1949–1956 рр. навчався в місцевій семирічній школі. Середню освіту здобув у 1956–1959 рр. у Коропецькій середній школі Тернопільської області. У 1961–1964 рр. проходив службу в армії.
У 1964 р. поступив на навчання на історичний факультет Івано-Франківського державного педінституту (нині – Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника). Закінчив навчання 1968 р., отримавши диплом з відзнакою. Працював учителем історії у Бортниківській середній школі Тлумацького району Івано-Франківської області.
З 1970 до 1976 р. був директором цієї школи. У серпні 1976 р. разом із сім’єю переїхав на постійне проживання до Івано-Франківська, а вже у вересні цього ж року був призначений на посаду директора Старолисецької восьмирічної школи Тисменицького району. Тоді ж почав займатися науковою роботою. У жовтні 1977 року перейшов на посаду асистента кафедри загальної історії історичного факультету Івано-Франківського педінституту.
У 1981 р. поступив в однорічну аспірантуру Інституту історії Академії наук України (м. Київ), де в грудні того ж року успішно захистив кандидатську дисертацію з проблем історіографії історії Болгарії періоду між двома світовими війнами. У 1983 р. був учасником ІХ міжнародного з’їзду славістів, який проходив у Києві. За успішну роботу з історії Болгарії нагороджений медаллю Народної Республіки Болгарія. Після захисту кандидатської дисертації повернувся до Івано-Франківського педагогічного інституту.
У 1986 р. йому було присвоєно вчене звання доцента, у 1991 р. був обраний деканом історичного факультету. З 1993 р. до 2005 р. працював проректором з навчально-виховної роботи Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, а з 2005 до 2008 р. – директором Інституту доуніверситетської та післядипломної освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. З жовтня 2008 р. перейшов на посаду професора кафедри всесвітньої історії Інституту історії і політології Прикарпатського університету, викладав «Історію країн Європи і Америки кінця XV – початку XX ст.». У 2016 р. завершив свою викладацьку діяльність і вийшов на заслужений відпочинок.

Відмінник народної освіти України, автор понад півсотні праць з проблем історії Болгарії і зарубіжних країн, історії України, методики викладання історії, опублікованих у наукових збірниках і журналах в Україні та за її межами.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...